Nacka Publicerad 14:51, 21 januari 2020

• Minskar stressrelaterade besvär hos tonårstjejer • "Det blir som en god spiral"

På Nacka Rehabcentrum får tjejer dansa utan krav och press — för bättre hälsa och mindre stress. I stället är rörelseglädje och danslust
i fokus. 
– Mitt självförtroende har blivit bättre och jag känner mig inte lika trött längre, säger Ingrid Cedergren, en av deltagarna.

Uppvärmning till rytmisk musik, koreografi till poplåtar och som avslutning släcks lamporna när det är dags för avslappning. Sedan hösten 2019 har flickor i åldern 13 till 18 år med stressrelaterad psykisk ohälsa kunnat delta i projektet Dansa utan krav på Nacka Rehabcentrum.

Kravlösheten viktig
– Det är just kravlösheten som är det viktiga. Många aktiviteter och idrotter för ungdomar känns väldigt prestationsinriktade. Här är det inte så, utan bara rörelseglädje, säger fysioterapeuten Caroline Gustafsson, som får medhåll:
– De dansar inte för att ha någon uppvisning, utan de dansar för att ha roligt, säger Annika Magnusson, danspedagog och fysioterapeut inom mental hälsa.

Metoden baseras på studier som visat att denna typ av aktivitet minskar stressrelaterade besvär hos tonårstjejer. Utöver fokus på rörelseglädje och kravlöshet utgår man från det ungdomarna kan och lyfter fram det positiva. Det blir även en gemenskap för tjejerna som inte behöver känna sig ensamma om sina känslor, framhåller Annika Magnusson, som menar att dansen också har en annan faktor.

Konstnärlig aspekt
– Dans har även den konstnärliga aspekten. Man kan till exempel stampa i golvet och därigenom uttrycka sin ilska, vilket kan vara skönt, säger hon.

Nu vill de båda instruktörerna att fler unga tjejer ska hitta dit. 
– Det är svårt att hitta tjejerna som behöver komma hit, de sitter oftast hemma och då är det svårt att nå dem, säger Caroline Gustafsson. 
– Vi har vänt oss till skolorna, nästa steg blir skolsköterskorna, säger Annika Magnusson.

”Behöver inte vara proffs” 
En som under hösten har deltagit i projektet är tonåringen Ingrid Cedergren från Nacka. 
– Jag tycker det är bra att man kan få dansa utan att vara ett proffs. Jag gillade att det inte var några uppvisningar och att man inte behövde dansa rätt. Det var mer fritt och man dansar för att röra på sig, säger hon och fortsätter:
– Det blir som en god spiral, jag känner att jag gjort något bra för mig själv i stället för att bara ligga hemma i sängen. Mitt självförtroende har blivit bättre och jag känner mig inte lika trött längre.

Dansa utan krav är gratis och man behöver ingen remiss, det går att ringa Nacka Rehabcentrum direkt för ett möte.

Det finns i flera kommuner, och är ett samarbete mellan Region Stockholms kompetenscentrum för kultur och hälsa och Dans för hälsa. 

Metoden har utvecklats av forskaren Anna Duberg vid Örebro universitet. Hennes studier visade att denna typ av aktivitet, två gånger i veckan i åtta månader, gör att tjejer mår bättre. Tjejerna uppfattade själva att deras hälsa blivit bättre och att stressrelaterade symptom minskade — både fysiska och emotionella.  Även användandet av smärtstillande medicin minskade.