Nacka/Värmdö Publicerad 10:10, 26 mars 2020

• Trafikregionrådet efter det kritiska inlägget: ”Alla som jobbar med kollektivtrafik är hjältar”

I tisdags skrev regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons, M, ett inlägg på Facebook där han gick till hård attack mot SL:s planering av busstrafiken, som lett till ökad trängsel och ökad risk för smittspridning.

När NVP på onsdagskvällen får tag på Kristoffer Tamsons berättar han mer om bakgrunden.

– Under veckan har det rapporterats om trängsel i rusningen på vissa busslinjer, inte minst i Nacka och Värmdö. Detta går på tvärs med vad som är och har varit den uttalade inriktningen för trafiken, där fokus ska ligga på att under en ansträngd tid, med många sjukfrånvarande medarbetare i kollektivtrafiken, köra så mycket som möjligt och då särskilt prioritera rusning och minskad trängsel. Jag vill tydligt berätta att vi ser problemen, agerar och tillsammans behöver göra mer för att lösa dem.

Hur har ditt inlägg tagits emot?
– Det väcker alltid känslor när politiska företrädare uttalar sig. En del gillar raka besked, andra inte. De flesta vill nog att det händer något när saker inte fungerar som de ska. Det gäller nog även i detta fall. För egen del har jag oavbrutet suttit i olika möten och hantering kopplat till att få fram lösningar, tillsammans med ansvariga på SL och med operatörerna som kör busstrafiken. Inlägget får stå för sig själv. Det viktiga är att vi får fram resoluta förbättringar, att vi alla gör vad vi kan och får saker att fungera så bra vi bara kan även i en svår och pressad tid. 

Är det inte lite oschysst av dig att gå så hårt åt SL i dessa tider?
– Min ambition är att uppfattas som rak och tydlig, att få saker att hända, aldrig att vara oschysst. Alla som jobbar med och runt kollektivtrafiken är hjältar i mina ögon, inte minst i dessa tider och inte minst förarna som kör trafiken. Jag vill därför också rikta en eloge till det intensiva arbete som nu görs på förvaltningen och särskilt av vår operatör Keolis. 

Hade du själv kunnat agera tidigare för att förhindra den uppkomna situationen?
– Vi upplever just nu konsekvenserna av en global pandemi som slår med väldig kraft mot hela samhället. Ingenting av det vi nu hanterar är normalt. Mycket utsätts för svåra påfrestningar vi inte kunnat förutse och behöver justeras för att fungera på både kort och lång sikt. Jag har varje dag denna veckan fått rapporteringar om hur och på vilket sätt sjukfrånvaron påverkar vår samlade kollektivtrafik, säger Kristoffer Tamsons och tillägger:

– Samtidigt har beslutet att reducera trafiken för att möta detta inte fallit rätt ut för de boende i bland annat Nacka och Värmdö. Därför har jag och många andra varit tydliga i att åtgärder behöver till för att lösa situationen. Att det nu görs en stor kraftansträngning från SL och Keolis för att det ska bli bättre är något jag välkomnar.  

Hur borde SL ha lagt upp det istället, tycker du?
– SL har tillsammans med våra operatörer haft i uppdrag att hantera trafikförändringar och ett reducerat trafikutbud för att tackla frågan om högt väntad sjukfrånvaro bland exempelvis busschaufförer. Det är ingen enkel fråga, men här har det inte fallit rätt ut för alla resande på alla linjer och särskilt inte i den rusningstrafik som skulle prioriteras. Därför åtgärdas det nu med fler riktade förstärkningar. Jag tycker det är bra att man kvitterar behovet och snabbt agerar med åtgärder även i en tuff situation som den som nu råder.  

Under onsdagskvällen meddelade SL att man återgår till ”i princip normal trafik” i rusningstid i Nacka och Värmdö.

Hanna Bäckman