Stugparadiset — där historien sitter i väggarna

Michael Hausmeister och Patrice Fuchs bor i Österrike och besöker stugan i Skuruparken ungefär fem gånger per år. ”Jag hade länge drömt om en sommarstuga i Sverige. När vi hittade den här köpte vi den utan att se den innan”, säger Patrice, som ursprungligen kommer från Göteborg.
FOTO: Jenny Frejing
Nacka Uppdaterad 14:08 06 augusti 2019

• Omdiskuterade stugor med stort historiskt värde i blivande naturreservat • "Det är verkligen en plats där jag varvar ner"

Stugorna i Skuruparken är omdiskuterade. Vissa vill att de ska bevaras på grund av det historiska värdet, andra att de ska rivas. Vad som är stugornas framtid är fortfarande oklart. Men en sak är säker: I Skuruparken har stugägarna sitt eget paradis. 

Anna Lindberg, ordförande i stugägarföreningen, berättar att upprinnelsen till bebyggelsen i parken var ett tältområde på 20-talet. På 40-talet möjliggjorde tillfälliga bygglov att små stugor kunde byggas. 

– Man snickrade ihop enkla masonitstugor som man plockade ner när säsongen var över, säger hon.

I dag finns ungefär 60 stugor i parken, samtliga har en ägare, berättar Anna Lindberg och säger att det just nu sker lite av ett skifte i parken. Många stugägare har blivit till åren och säljer vidare till yngre generationer. 

– Tidigare var man nästan tvungen att känna någon som redan hade en stuga för att kunna få tag på en stuga. Nu säljs de via mäklare, säger Anna Lindberg, som haft sin i fem år. 

– Jag kom till Skuruparken av en slump och såg en till salu-skylt. Redan första gången jag besökte parken tyckte jag att det var en fantastisk plats.

Arne Höök löser korsord.

Stugorna ligger utspridda över parken, vissa mer lättillgängliga än andra. Till Arne Hööks stuga, som har utsikt över Skurusundet, krävs en brant liten klättring. Stugan är hans tredje i parken — den första köpte han för 25 år sedan. Han berättar att hans barn ”växte upp” i parken och att han än i dag är här ofta, även om det inte är lika ofta som förr. 

– Frun börjar tycka att trädgården vid radhuset hemma i söderort räcker, säger han från altanplatsen där han gärna löser korsord.

Peter Holmquist i sin stugas kök.

Andra stugor ligger mer lummigt till, nästan mitt i skogen. Peter Holmquists turkosblåa krypin är ett sådant exempel. Hans stuga är omgiven av tät grönska och syns nästan inte från stigen. I trädgården finns flera sittgrupper och möjlighet att bjuda många gäster. Peter Holmquist förkunnar dock att det är i hängmattan i den lilla trädgårdens ena hörn som han tillbringar mest tid. 

– Vi sökte efter en stuga i Skuruparken i ungefär ett år, vi tittade på tre eller fyra innan vi hittade rätt. Nu är jag väldigt glad att det blev just denna, säger han. 

De kanske mest långväga stugägarna bor i Österrike. Patrice Fuchs, Michael Hausmeister och deras döttrar besöker sin stuga ungefär fem gånger per år. Patrice, som ursprungligen kommer från Göteborg, säger att hon länge hade drömt om en sommarstuga i Sverige. 

– Jag hörde talas om Skuruparken och första gången jag åkte hit promenerade jag i parken och kände att det här var rätt plats. Efter det köpte vi en stuga — utan att ens ha sett den, säger hon.

Patrice och Michael har renoverat stugan invändigt och det finns ett modernt kök i dess främre del. El saknas dock och vatten finns bara på sommaren. Trots det stannar de ofta två eller tre veckor åt gången. 

– Vi är båda frilansare och kan därför jobba även härifrån. Och här jobbar jag bra, säger Patrice Fuchs och slår ut med armen mot stugans soffdel.

Peter Holmquist säger att han uppskattar den enkla standarden:

– Tack vare det ger stugan mig en rekreation och avkoppling jag inte trott var möjlig. Det är verkligen en plats där jag varvar ner just för att jag inte har tv, dator, fullt med mat i frysen, och så vidare. Därför är jag faktiskt glad över att strandskyddet samt ett eventuellt naturreservat förhindrar mig att göra stugan mer bekväm. 

Tidningar som använts som isolering.

När de olika stugorna är byggda är inte helt lätt att utröna. Fynd som Anna Lindberg gjort under renoveringen av hennes stuga kan dock ge en fingervisning. 

– Väggarna var isolerade med tidningar, och jag har hittat både DN från början av 50-talet och Hemmets veckotidning från 1949.

Anna Lindberg berättar att många stugor är byggda efter principen ”man tager vad man haver”. 

– I min stuga var en vägg reglad med gamla skidor. 

– Jag har fått berättat för mig att vissa stugor byggdes av personer som jobbade på General motors (som hade en fabrik i Hammarbyhamnen mellan 1928 och 1979, reds anm). De ska ha använt material från stora trälådor som bilar och bildelar levererades i. Därför har man kunnat hitta General motors-loggor på vissa stugväggar, säger Patrice Fuchs.

Turerna om Skuruparken har varit många (se faktaruta) och protesterna mot stugorna har stundvis varit hårda — motståndarna menar att stugorna inte passar in i parken och därför bör försvinna.

Stugägarna säger dock att de inte upplever att protesterna är så utbredda. De säger även att de välkomnar att parken blir ett naturreservat och berättar om egna åtgärder för att locka fler till parken — som att dassen hålls öppna, vattenkranar finns tillgängliga och städdagar ordnas.

– Men att anlägga någon slags promenadpark i engelsk stil känns omodernt. Vi skulle hellre se att det blir en levande och mer tillgänglig park, som fler vill besöka. Kanske kan man anlägga ett löpspår med lampor, eller varför inte en 4H-gård, säger Arne Höök.

Detta har hänt

1999: JM köper Skuruparken av Stockholms sjukhem.

2006: Arbetet med att göra Skuruparken till ett naturreservat påbörjas.

2007: Stugorna med tillfälliga bygglov ska rivas, beslutar kommunen. Länsstyrelsen river upp beslutet.

2008: Kommunen överklagar länsstyrelsens beslut. Länsrätten säger nej.

2009: Stadsbyggnadsdirektören föreslår att JM ska få bygga lägenheter längs Tranvägen. Resten av parken överlåts till kommunen. ”Ett svek” menar Skuruparkens vänner.

2010: Nacka vill köpa Skuruparken för 28 miljoner. JM tackar nej. Samrådet måste delvis tas om efter protester.

2011: Nacka beslutar att det är dags att bilda naturreservat i Skuruparken. JM meddelar att de kommer överklaga.

2012: JM tecknar ett 15-årigt arrendeavtal med stugägarna. Det börjar gälla den 1 januari 2013.

2013: Länsstyrelsen river upp beslutet om natur-
reservatet.

2014: Kommunen svänger och stugorna kan få vara kvar.

2015: Kommunfullmäktige fattar nytt beslut om att bilda naturreservat. JM överklagar.

2016: Länsstyrelsen ändrar delar av beslutet, men avslår överklagandet i övrigt. JM överklagar länsstyrelsens beslut till regeringen.

2017: Regeringen river upp beslutet om naturreservatet. Frågan skickas tillbaka till Nacka.

2020: Nytt beslut om naturreservat tas, om allt går enligt plan. ”Man fokuserar nu på att göra allt formellt korrekt för att slippa ytterligare omtag”, säger Hans Peters, C, ordförande i natur- och trafiknämnden.

  • Anna-Karin Blom