Nacka Publicerad 16:23, 10 juni 2020

• 500 tester per dag i frisörernas lokaler

Förväntan och nervöst inför. Glädje och uppgivenhet efteråt.
– Underbart. Jag känner mig som en vinnare, och nu kan jag hälsa på mina föräldrar i Småland, sa Petra Myhrén, lärare på Björknässkolan efter att hennes test visat på antikroppar och immunitet.

Nacka kommuns beslut att erbjuda covid 19-tester för 6 000 medarbetare verkställdes på onsdagen. Cirka 500 lärare, undersköterskor och vårdpersonal inom kommunen och från arbetsplatser som jobbar åt kommunen med riskgrupper fick göra sina tester.
– Det tog lite tid, kanske 50 minuter från att vi ställdes oss i kön till att man nu får beskedet, sa Emelie Nilsson, lågstadielärare på Björknäs skolan lite uppgivet.

Hon hade hoppats på att få samma resultat som sin kollega Petra Myhrén, men som för de allra flesta var resultatet negativt — hon hade inte haft sjukdomen, och hade därför inga antikroppar mot den.

En lång, men långt ifrån tät, kö mötte på Nacka gymnasiums skolgård. Sedan lite regler och förklaringar från kommunens servicecenters Susanne Bohman. Efter att ha fyllt i formulär och fått förklaringar om hur testerna ska användas, var det dags för själva blodprovet inne i frisörelevernas lokaler på Nacka gymnasium. Sjuksköterskan Lina Bjurwill gjorde sticket i fingret på Emelie Nilsson – sedan fick Emelie vänta på resultatet i cirka tio minuter.

Hennes kollega Petra Myhrén kände sig som en vinnare när hennes test visade positivt.
– Så roligt, och oväntat. Nu ska jag ringa till mina föräldrar och berätta att jag kan komma till dem i Småland, sa Petra och fick några förvånade blickar från sina kollegor.

Kommunstyrelsen tog beslutet 25 maj, och bara ett par veckor senare är testningarna igång. 2,3 miljoner är avsatta för jobbet som lär vara klart på ett par veckor. Målet är att få personalen att känna sig trygg.
– Jag är positivt överraskad att vi får göra testerna — och så snabbt. Vi fick erbjudandet och kunde åka ifrån skolan, sa Emelie Nilsson på vägen tillbaka.
– Det är lite trångt härinne och vi får inte plats med samtliga sex sköterskor just nu, men det blir bättre. Men så mycket längre än 30 minuter ska det inte behöva ta framöver, sa Stefan Amér, ansvarig hos Familjeläkarna som tog hem upphandlingen om kommunens beställda 6 000 tester.