Snack som träffat
rätt hos elever

Nacka Uppdaterad 12:18 13 maj 2019

För att inspirera eleverna och erbjuda praktisk träning inför yrkeslivet har gymnasieskolan YBC bjudit in föreläsare under läsåret.
– Min förhoppning är att man som medieelev på skolan ska se fram emot att i tredje årskurs ta över ansvaret för YBC-talks, säger rektorn Oskar Sjögren.

När NVP besöker gymnasieskolan YBC i Sickla är Johan Wendt inbjuden som föreläsare. Trots att presentationen äger rum på lunchrasten är närvaron stor. Uppskattningsvis samlas 300 elever för att under 25 minuter höra om Wendts väg från desillusionerad civilingenjör till entreprenör och grundare av framgångsrika Mattecentrum, som erbjuder gratis hjälp i matematik för barn och unga i ett 30-tal städer.

Hyllas — av föreläsaren
Det märks att Johan Wendt föreläst tidigare. Anförandet är rappt och kvickt och drar ner skratt och applåder. Efteråt kommer elever fram och ställer frågor.

– Helt fantastiskt att skolan arrangerar sådana här föreläsningar, säger Johan Wendt till NVP.

– Jag är 70-talist och växte upp i en skånsk ort som heter Perstorp och där fanns inte på kartan att någon pratade med oss elever om entreprenörskap. Vi på landsbygden fostrades till att bli arbetstagare. Man skulle skaffa en bra utbildning och sen få ett jobb, stå med mössan i handen och vara tacksam. Varken skola eller samhälle eller någon annan uppmuntrade oss att prova våra vingar som egenföretagare. Det jag vill ge unga människor är modet att tänka annorlunda och att våga misslyckas. Så det här tycker jag är ett bra initiativ.

Sista för säsongen
Johan Wendt är läsårets sjunde och sista YBC-talksföreläsare. På sikt är tanken att det årligen ska arrangeras tio föreläsningar. Överlag har pilotåret visat att det finns saker i upplägget att vässa, säger rektor Oskar Sjögren som sjösatte YBC-talks i höstas.

– Nu är det mycket jag som dragit i trådar, men ambitionen är att våra medieelever i tredje årskurs själva ska rodda med det mesta som har med YBC-talks att göra. Från att boka föreläsare, förbereda samtal, locka besökare till att redigera inspelat filmmaterial, lägga upp det våra digitala kanaler och följa upp. Ska man på något sätt jobba inom medieproduktion är det ju inte bara det digitala som är viktigt utan också det sociala.

Ger praktiska färdigheter
Två av eleverna som under premiäråret engagerat sig i YBC-talks är Lucas Lidén, 19, från Värmdö, och Tim Hultman, 18, Nacka. Båda går i medieklassen SAM16. När NVP besöker sitter de och redigerar en tidigare föreläsning.

– Vi filmar och klipper och redigerar. Det är lärorikt att på olika sätt tydliggöra vad föreläsarna sagt, exempelvis genom att klippa in presentationsbilder i filmerna, säger Tim Hultman.

– Sen har det ju varit intressanta föreläsare också. En som sticker ut är Gabriella Kärnekull Wolfe, som berättade om hur hon fastnat i prostitution, säger Lucas Lidén.

Fullsatt och tårfyllt
Även rektor Oskar Sjögren lyfter fram Nackabon Gabriella Kärnekull Wolfes presentation. MeToo-hösten 2017 startade hon uppropet #intedinhora, som jobbar för att unga tjejer inte ska dras in i prostitution. Gabriella Kärnekull Wolfe började som 15-åring själv att sälja sin kropp till äldre män.

– Det var smällfullt i salen. Hon är en fantastisk person. Det var många som grät och uttryckte tacksamhet över att skolan vågade ta upp de här frågorna, säger Oskar Sjögren.

Vilka föreläsare som kommer att dra fulla hus nästa läsår står ännu skrivet i stjärnorna, men klart är att YBC-talks kommit för att stanna.

– Ja, idéer finns det gott om, men sen är det så med idéer att det tar ett tag att sätta dem. Min förhoppning är att alla elever ska tycka att det här är jätteintressant. Går man på YBC i tre år ska man få 30 spännande föreläsningar och som medieelev ska man se fram emot att i tredje årskurs ta över ansvaret för YBC-talks, säger Oskar Sjögren.

YBC och deras föreläsningar

YBC står för Young Business Creatives och är en kommunal gymnasieskola med cirka 520 elever som ligger i Sickla köpkvarter. YBC beskriver sig självt på följande vis: ”Vårt mål om att vara en kreativ mötesplats når vi framför allt genom att satsa på ledande pedagogik och på att skapa möten. För det är i mötet mellan alla här på skolan som kunskap och nya idéer uppstår.”

YBC-talks föreläsare under pilotåret:
• Pegah Afsharian. Medgrundare och operativt ansvarig på Kompis Sverige som arbetar med att skapa möten mellan människor.
• Rustam Nabiev. Grundare och CEO på Shifo som arbetar med att utveckla sjukvårdssystem i hela världen.
• Gabriella Kärnekull Wolfe. Grundare av #intedinhora som arbetar mot sexuell exploatering.
• Henrik Hjelte. CEO på Chromaway som arbetar med blockkedjor och kryptovalutor.
• Annie Lindmark. Från Vinnova och grundare av nätverket W.Empowerment.
• Imad Elabdala. Social entreprenör och grundare av Kidnovation.
• Johan Wendt. Social entreprenör.

  • Ingemar Lundin