SL backar om kritiserad biljettregel

FOTO: MOSTPHOTOS
Nacka/Värmdö Publicerad 17:58, 23 oktober 2020

• Tillåter att kort ”blippas” vid slutdestination • Kontrollanter ska göra rimlighetsbedömning

I början av veckan meddelande SL att alla bussresenärer som reser med reskassa måste köpa biljetter på annat sätt. Annars riskerar man tilläggsavgift vid en kontroll. 
Enligt SL:s rekommendation ska enkelbiljetter köpas i SL-appen, som kräver smartphone. Biljetter kan även köpas i en spärr, hos ett ombud eller en återförsäljare.

Kritiken lät inte vänta på sig. Hur göra man om man saknar smartphone eller reser från en plats som saknar biljettförsäljning?, undrade många NVP-läsare.
– Vad händer med alla som inte har en mobiltelefon? Eller som har glömt att ladda den eller har den spärrad för inköp på telefonen — ska dessa personer inte kunna åka buss?, skrev en av NVP:s läsare.

Nu backar SL. Vid biljettkontroller på buss ska en rimlighetsbedömning göras. Och då kan resenärer med reskassekort slippa tilläggsavgift.
– Det kan till exempel innebära att en att resenär som saknar smartphone och reser från en plats där ingen biljettförsäljning finns, kan åka buss och blippa biljett vid slutmålet, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg i ett pressmeddelande.