FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Axel, Axelina

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Söndag
16 juni 2019

Sköt och knivskar 18-åring
— döms till fängelse

Nacka 13:26 | 02 april 2019

I november förra året påträffades en skottskadad och knivskuren 18-årig man i närheten av Skuru skola. Nu har fyra män dömts för dådet.

Söndagen den 18 november 2018 påträffades den skadad 18-årigen i närheten av Skuru skola. Den unge mannen, som är hemmahörande i Nacka, hade blivit knivskuren och skottskadad.
Under de följande veckorna greps och häktades fyra män — en 31-åring Värmdö, en 28-åring från Nacka, en 19-åring från Solna och en 33-årig man från Älmhult — misstänkta för bland annat mordförsök, människorov och grov utpressning. I februari åtalades männen — nu har samtliga dömts till fängelsestraff.

Enligt åklagarens beskrivning tog männen 18-åringen till en parkering i närheten av Alphyddan där de hotade och sköt honom med en kulsprutepistol för att han skulle lämna över värdesaker. Den 28-årige mannen ska, enligt åtalet, ha varit den som höll i vapnet och som hotade och sköt 18-åringen.
Offret blev sedan tvingad att lägga sig i bagageutrymmet på en bil som sedan kördes till en plats i närheten av Skuru skola. Där blev 18-åringen bland annat knivskuren och tvingad att ringa sin mamma i syfte att få henne att överlämna ytterligare värdesaker.

Nackabon döms till sju års fängelse för grov misshandel, människorov, grov utpressning, övergrepp i rättssak och grovt vapenbrott. Han har förnekat all inblandning i händelserna och uppgett att han under den aktuella kvällen inte ens varit på de platser där brotten skett.
Värmdömannen åtalades för mordförsök men Nacka tingsrätt anser att det inte går att fastslå att han handlat med uppsåt. Han döms istället till sex års fängelse för grov misshandel, människorov, grov utpressning och övergrepp i rättssak. Han har erkänt grov utpressning och övergrepp i rättssak.
33-åringen från Älmhult och den 19-årige Solnabon frias från åtalspunkterna övergrepp i rättssak och grov utpressning, men döms för grov misshandel och människorov. De får fyra och ett halvt respektive två och ett halvt års fängelse. Båda har förnekat brotten.

28-åringen ska betala skadestånd på 166 600 kronor, varav 60 000 kronor solidariskt med de tre övriga, till 18-åringen. De fyra männen ska dessutom tillsammans betala drygt 26 000 kronor i skadestånd till 18-åringens mamma.