Nacka/Värmdö Publicerad 13:49, 14 november 2022

• Gratis hjälp i både Nacka och Värmdö • ”Fler hamnar i ekonomisk utsatthet”

De kommunala budget- och skuldrådgivarna förutspår en hektisk vinter. För att visa vad man kan få hjälp med, och hur skuldrådgivning och skuldsanering går till, håller nu Helena Kindstrand och Lena Holgersson föredrag. Målet är att informera Nackaborna att det finns möjlighet till stöd och hjälp i tuffa tider.
NVP var med under ett möte med pensionärer i Boo församling.

Hyran stiger, mat- och elpriserna ökar och det är hög inflation i Sverige. Det har vi alla märkt av — anställda på Boo församling och Nacka kommuns skuldrådgivare också. Församlingens diakoner ordnade i veckan därför ett informationsmöte där ålderspensionärer fick lyssna på råd och information från skuldrådgivarna Helena Kindstrand och Lena Holgersson.

– Vi inser ju att det kommer att bli mer att göra nu, men än så länge har vi inte haft speciellt många fler som hört av sig, berättar Helena Kindstrand under pausen i församlingshemmet.

Hon förklarar att det går att se skillnad på hjälpbehovet i olika områden i Nacka och att de använder sig både av språktolk och ”digital tolk” i sitt arbete, då många äldre inte alltid klarar av att fylla i blanketter via telefon eller dator och saknar Bank-id.

Att många fått det sämre ganska snabbt bekräftas av diakonassistenten Anna-Stina Persson.

– Vi märkte att det behövdes information om det här för de äldre. Många kommer till församlingen och våra matkassar tar slut. Och vi har också sett att många vill ha hjälp med kontakten med skuldrådgivare. Men det är inte alls säkert att de som kommer till den här träffen behöver hjälp, säger hon.

Carin Eriksson, som sitter och fikar i pausen, ger henne medhåll:

– Nej du. Jag kom hit för att lära mig saker och för att jag trivs med arrangemangen som kyrkan ordnar. Jag har varit noga med min ekonomi hela livet och har inga problem, men visst förstår jag att det kan vara tufft för många, säger hon och tar en klunk kaffe. 

– Kyrkan var så hjälpsam under pandemin, de erbjöd sig att handla åt mig. Men jag betalade såklart, tillägger Carin Eriksson och skrattar.

Helena Kindstrand (bilden) berättar att alla kommuner är skyldiga att erbjuda skuldrådgivartjänster för sina invånare. Tjänsten är helt kostnadsfri och frivillig, och rådgivarna arbetar under sekretess. Men långt ifrån alla känner till att tjänsten finns.

– När det ekonomiska läget i landet är sämre påverkar det ekonomin, men det skapar också oro. Därför är det bra att kunna göra en egen budget, så man vet hur mycket man har att röra sig med, säger Helena Kindstrand.

– Vi märker ju att fler hamnar i ekonomisk utsatthet men framför allt äldre tycker det är svårt att berätta om det. Att ta lån är helt normalt, och att hamna i en skuldfälla kan hända alla.

Under föredraget visar hon vad en pensionär normalt får in, i pension eller garantipension (9 781 kronor i månaden), vilka bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd som finns och vad som anses vara minsta skäliga levnadsnivå.

Sedan spaltar hon upp de garanterade utgifterna. Hon gör en månadsberäkning där exempelpersonen har en hyra på 7 500 och handlar mat för 2 500, och lägger till ungefärliga elkostnader, kanske någon räntekostnad, kursavgift eller tandläkarbesök, samt avgifter för hemtjänst, färdtjänst eller busskort. 

Går inte ekonomin ihop brukar man föreslå att sälja, eller kanske hyra ut, något.

– Det viktigaste är det vi kallar ”HEM” — hyra, el och mat ska prioriteras, säger Helena Kindstrand.

Senare under infoträffen berättas om vad som händer om man till sist inte kan betala räkningarna — om inkasso, kronofogden och tvångsförsäljning av bil eller hus. Och om räddningen skuldsanering.

– Men vi måste ju alla få leva. Så man får alltid kvar minst 5 128 kronor i månaden under en skuldsanering, förklarar Lena Holgersson.

Den 21 november klockan 18.00–19.30 återvänder budget- och skuldrådgivarna till Kyrkans hus i Orminge, för att kostnadsfritt föreläsa för och informera personer i alla åldrar.

Det kan rådgivarna hjälpa till med

Nacka och Värmdö kommuns budget- och skuldrådgivare, som alltid arbetar under sekretess, hjälper till med bland annat följande: 

• att upprätta en budget

• att ge stöd och råd i en skuldsituation

• att förhandla om en av-betalningsplan

• att ge stöd och råd inför en skuldsaneringsansökan och under hela skuldsaneringen

Utifrån den aktuella situationen jobbar man för att hitta en passande lösning.

Inga krav finns på att den hjälpsökande ska ha haft kontakt med socialtjänsten tidigare. 

Rådgivningen är kostnadsfri, och nås via kommunernas växelnummer: 08 718 80 00 (Nacka) och 08 570 470 00 (Värmdö).

Jalmar Carlson


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x