FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bernhard, Bernt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
20 augusti 2019

Så röstade Nacka- och
Värmdöborna i EU-valet

Nacka 09:13 | 27 maj 2019

Fler Nacka- och Värmdöbor röstade i EU-valet i år än vid förra valet. NVP har sammanställt de preliminära röstsiffrorna i Nacka och Värmdö.

När rösterna från så gott som samtliga valdistrikt i Nacka och Värmdö har räknats, och ett preliminärt resultat finns att ta del av, kan man konstatera att intresset för att rösta i EU-valet ökat i båda kommunerna.

I Nacka är det preliminära valdeltagandet 63,7 procent, att jämföra med 58,0 procent vid EU-valet 2014. Ännu större procentuell ökning av valdeltagande har skett i Värmdö, från 48,6 vid förra valet till 57,1 i år.

Det parti som ökat mest i Nacka, enligt de preliminära siffrorna, är Centerpartiet, från 5,0 till 13,7 procent, medan Liberalerna har minskat mest, från 15,3 till 6,6.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna går framåt i Nacka, jämfört med förra valet. Även Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ökar, medan Miljöpartiet och Feministiskt initiativ backar.

I stort sett samma skillnader jämfört med förra EU-valet märks i Värmdö. Centerpartiet och Sverigedemokraterna är de som, enligt de preliminära siffrorna, ökar mest, medan Liberalerna och Miljöpartiet gör de största tappen.

Därmed följer de båda kommunerna relativt väl hur Sveriges invånare i stort röstade i valet.