Så firar du semester på hemmaplan – NVP tipsar

Nacka/Värmdö Uppdaterad 10:45 15 juli 2019

• Fantasifull lekplats. • Bättre än Saint-Tropez. • Klättrarnas vallfärdsplatser.

Kryllar kompisarnas konton på sociala medier av soliga bilder från exotiska länder och stränder? Skriver de lyriskt om sina undangömda skogsstugor och idylliska skärsgårdsholmar? Bra, för det innebär att de är borta och du lättare får tillgång till semesterpärlorna på hemmaplan. NVP listar några av dem, varav de flesta dessutom är helt gratis.

 

Vem behöver Saint-Tropez när Grisslinge havsbad finns? Som om inte förstklassigt strandhäng vore tillräckligt erbjuder Grisslinge också möjlighet att utveckla din bagger, smash och block – det är nämligen inte för inte som Grisslinge blivit ett stopp för Swedish Beach Tour i beachvolleyboll.

 

Är det några som förstår att uppskatta Nacka och Värmdö är det klättrare, som vallfärdar till klippväggar längs Brudberget, Skeviksgrottan och Svarttjärn. Att ha tillgång till klättervänliga klippor i toppklass är givetvis en ynnest, men viktigt att poängtera är att stor säkerhet måste vidtas och att rätt utrustning krävs.

 

För ungefär tolv år sedan, i samband med en lång jaktscen i Bondfilmen ”Casino Royale”, slog parkour igenom med dunder och brak. Huvudsyftet med parkour är att på ett så snabbt, effektivt och kontrollerat sätt som möjligt ta sig från punkt A till punkt B, oavsett om lyktstolpar eller staket råkar stå i vägen. Vill du prova denna tränings- eller kanske snarare transportform besöker du med fördel parkourparken i Älta.

 

Sommaren är alla kickbikeåkares och skejtares förlovade tid. Solen gör skejt- och bikeparkerna torra och perfekta att använda – och det kostar inte en krona, bara ett och annat blåmärke. Orminges skejtpark är 750 kvadratmeter stor och väl värd ett besök.

 

Slutligen ett sommartips för de minsta. 2017 invigdes lekparken Lilla Kvarnholmen, som bygger på Kvarnholmens historia och har utformats av konstnären Tor Svae, som tidigare har skapat Mulle Meck-lekparken i Järvastaden och Anders Franzéns park i Hammarby sjöstad. Här erbjuds barnen möjlighet att åka kana från ett lasttorn, klättra på en stor bakplåt med kavel och hoppa ner på en deg, bland annat.