Nacka Publicerad 10:48, 24 mars 2020

• Föreslår lunchpengar till gymnasieelever som pluggar på distans • Mats Gerdau: "Riskerar att föra smittan vidare"

Socialdemokraterna vill ge lunchpengar till gymnasieelever som pluggar på distans. Politikerinitiativet lämnades till kommunstyrelsen förra veckan. Men Mats Gerdau, M, är tveksam. 

Den 18 mars stängdes gymnasieskolorna i Nacka, liksom i övriga landet, och all undervisning sker på distans. Detta efter en rekommendation från regeringen med anledning coronavirusets spridning. 

I samband med att skolorna stängt ner har det uppstått två problem, framhåller S i Nacka. Det ena är att inte alla barn har möjlighet eller tillgång till lunch hemma.

– För vissa familjer som har sämre ekonomiska förutsättningar blir det en stor extrakostnad att behöva betala för luncher, när barnen i vanliga fall får detta genom skolan, säger Khashayar Farmanbar, Socialdemokraternas kommunalråd i opposition.

Det andra problemet är att restauranger och besöksnäringen har en svårare tid med färre besökare. 

– Det vore väldigt olyckligt om denna kris leder till att Nackas restauranger tvingas stänga ner, vilket skulle innebära förlorade arbetstillfällen, minskat företagande och försämrad livskvalitet för kommunens invånare, säger Khashayar Farmanbar. 

Genom att subventionera lunch för gymnasieelever från lokala restauranger kan kommunen bli ett positivt stöd till den lokala restaurangnäringen, menar han.

– Jag tror att kommunerna också måste ta sitt ansvar och göra sitt. Det här är ett sätt för kommunen att ta sitt ansvar både utifrån jämlikhet — att alla har tillgång till lunch — och för att stötta de lokala företagarna, säger Khashayar Farmanbar. 

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M, anser att tanken är god, men att förslaget kan slå fel, då poängen med att ha utbildningen på distans är att eleverna ska stanna hemma. 

– Ger vi 4 000 elever restaurangcheckar så stannar de inte längre hemma, utan samlas på stan istället. Då riskerar vi att föra smittan vidare, säger Mats Gerdau. 

Hans förslag är istället att på ett enkelt och smidigt sätt hjälpa de få elever som inte har ekonomiska resurser att tillhandahålla lunch genom andra lösningar. 

– Från statens håll borde man göra andra insatser att hjälpa lokala restauranger. Moderaterna har föreslagit att man tar bort arbetsgivaravgifterna i två månader och halverar hyran, säger Mats Gerdau.  

Nästa steg är att ett beslut måste fattas antingen genom ett ordförandebeslut av kommunstyrelsens ordförande, eller att kommunstyrelsen tar ett gemensamt beslut  kommande vecka om förslaget.

  • Marika Eld