Nacka Publicerad 07:06, 27 november 2020

• Utmärkelsen utdelad för 22:a gången • ”Det är svårt att ta in”

Årets Nackabo blev Årets Nackabor. Två kandidater fick lika många röster och tilldelas båda utmärkelsen.
Vinnarna — Jens Lindgren och Sharon Ramezan — delar dock inte bara den ärofyllda titeln, utan även ett brinnande engagemang för barn och unga. 

En rektor i Saltsjöbaden och en trygghetsvärd i Orminge. De har utsetts till Årets Nackabor 2020. Kommuninvånarna kunde inte välja, utan gav samma antal röster till de båda. 

Att två vinnare utses hör inte till vanligheten, det har bara hänt en gång tidigare under de 22 år som priset delats ut. 
”Historiskt”, skriver tävlingsledaren Ivar Forstadius i ett sms.

Igelboda skolas biträdande rektor Jens Lindgren är en av vinnarna. Hans personliga och positiva ledarskap hyllades i motiveringen. 
Det var en märkbart överraskad rektor som svarade när NVP ringde för att gratulera.
– Nä? Är det sant? Det är svårt att ta in, det här var inte väntat.

Dagen efter, när NVP låter de två vinnarna sammanstråla, har han hunnit samla sig lite. 
– Jag var ju så glad och överraskad bara av nomineringen. Att få utmärkelsen värmer otroligt mycket, men jag hade aldrig fått den om det inte var för alla elever och personal på skolan, säger Jens Lindgren.

Sharon Ramezan, trygghetsvärd i Orminge, är den andra vinnaren. Han säger att han blev väldigt glad, men inte särskilt överraskad. 
– I mitt arbete träffar jag så otroligt mycket bara och ungdomar, och deras föräldrar. Så det finns väldigt många som kan rösta, säger han med ett leende, och tillägger: 
– Jag ser alla barn som mina egna barn. I Orminge brukar de säga: ”Sharon är pappa till alla barn”. 

Även han framhåller de unga som han träffar i sitt jobb. 
– En stor del av äran i att få vinna är att få lyfta den samverkan som finns. Mitt jobb skulle inte funka så bra som det gör om det inte var för barnen och ungdomarna, föräldrarna, skolan, polisen, Boo församling, kommunen, nattvandrarna, Folkets hus, föreningslivet, och så vidare.

Varför tror ni att just ni fått flest röster? 
– Främst handlar det om ett engagemang, och att det är synligt. Det går inte bara att säga att man vill förändra, det måste märkas också. Det gäller både i kontakt med elever och vårdnadshavare, säger Jens Lindgren. 
Han fortsätter: 
– Det är roligt att vi båda jobbar med samma sak — om än med olika uppdrag och ur olika perspektiv. Det visar att vårt engagemang för barn och unga värderas.
Hur ska ni fira utmärkelsen? 
– Barnen har sagt att jag måste bjuda på Happy meal om jag vinner, så det kommer bli dyrt för mig, säger Sharon Ramezan och skrattar. 
– Men mest ska jag njuta av den energi som vinsten ger, tillägger han. 
– För mig blir det nog klassiskt firande med tårta på arbetsplatsen. Sen vill jag nog försöka få ut nyheten om utmärkelsen — och belysa att vi gjort detta tillsammans.