Rejäl skattesmäll för Nackaföretagare

Nacka Publicerad 15:30, 14 januari 2020

• 785 miljoner i skatteböter • Företag och bostäder i Nacka och Värmdö

En företagare med bolag i Nacka och fastigheter i Värmdö krävs på sammanlagt 785 miljoner kronor i skatt och skattetillägg. Det har Skatteverket beslutat.

Den 56-årige entreprenören och motorsportprofilen har sagt att han 1994 flyttade till Taiwan, men Skatteverket bedömer att han har varit obegränsat skattskyldig på grund av ”väsentlig anknytning” och haft sin skatterättsliga hemvist i Sverige under åren 2013 till 2017. Han är också svensk medborgare.

Enligt Skatteverket har mannen haft tillgång till bostäder, haft sin familj och varit både ekonomiskt och personligt engagerad i flera företag i Sverige, och även betalat för barnflickor i Sverige. Bland annat har han två fastigheter på Värmdö, som ägs av ett av mannen helägt Hongkongregistrerat bolag. En av bostäderna, en villa på 800 kvadratmeter med tvåbilsgarage, hyrs av företagaren. Han har tidigare även haft en bostadsrätt i Nacka, som överlåtits genom gåva, arv eller bodelning.

Mannen, som är en doldis i affärsvärlden, är en av grundarna, majoritetsägare och vd i ett medicinteknikföretag och koncernmoderbolag som är registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Han är verklig huvudman för två dotterbolag baserade i Nacka Strand, som ägs via utlandsregistrerade bolag. Företagen ägnar sig åt forskning och utveckling inom hälso- och sjukvård, marknadsföring, design och tekniktjänster. Han äger också flera båtar och bilar, bland annat en 80 fots motorbåt som, enligt Skatteverkets utredning, ibland används för att ta sig till arbetet i Nacka Strand.

Skatteverket anser att mannens bostäder i Sverige stadigvarande har stått till hans förfogande under de aktuella åren. De anser även att den hyra han betalat för bostaden på Värmdö är för lågt satt, med hänsyn till de investeringskostnader som lagts ner, storleken på huset och att det inte gått att få fram om han betalat hyran.

Nu skönstaxeras företagaren och krävs på sammanlagt 785 miljoner kronor i skatt och skattetillägg, varav skattetillägget (böter) är satt till 216 miljoner kronor. Beslutet går att överklaga.