Jessica Frej: ”Redan som barn ville jag bli tv-kock”

Jag är ute och reser så mycket hela tiden och är sällan hemma, så när jag är ledig njuter jag väldigt mycket av att bara vara på min uteplats.” Så säger Jessica Frej om valet av plats att bli fotograferad på, som även är hennes favoritställe på sommaren.
FOTO: Jenny Frejing
Nacka Uppdaterad 12:11 25 juni 2019

Uppvuxen på halvfabrikat och pulversåser, men drömde tidigt om att bli kock och hängde hellre med skolans bespisningspersonal än klasskamraterna. NVP:s sommarintervjuserie inleds med att träffa Jessica Frej, Finntorps färgstarka fastfood-fantast.

Liten ansträngning men stor utdelning. Enligt det mottot har Jessica Frej med buller och bång slagit igenom som medial kock med engagemang i TV4:s Nyhetsmorgon, magasinet Amelia och diverse sociala medier.

Hon har skrivit åtta kokböcker, varav den senaste – ”Grilla hur lätt som helst” – ligger färsk på bokdiskarna.
I vinter kommer nästa bok, där hon tar rappa, flinka grepp på julbordet. 
Inte illa för en 30-åring som växte upp på halvfabrikat och saknar formell utbildning.
– Jag orkade inte plugga, så jag kände att då är det lika bra att bara dra igång. Tänkte att det tar ungefär lika lång tid att lära sig yrket den vägen. Så jag har jobbat på och gått på mina nitar. 
– I början tänkte jag att jag behövde vara väldigt avancerad för att hitta en nisch där jag kunde framhäva mig. Så jag provade mig fram, skrev böcker om glutenfri bakning. Funderade på vem jag skulle vara. Det är först de senaste fyra åren som jag känner att jag alltid gör min mat. Supergott och supersnabbt. Det behöver inte vara mer avancerat än så.

Ett av hennes mest populära recept är exempelvis ”femminuterslasagnen” där hon skickar ner okokt pasta, quornfärs, krossade tomater, basilika, grönsaksfond och mozzarella i en form.
– Sen rör man om och lägger in i ugnen. Din egen insats tar inte mer än fem minuter. Ugnen gör resten. 35 minuter senare är maten klar. Blir supergott! Min ambition är att visa hur lätt det kan vara att laga god mat. Du behöver inte ha krångliga maskiner eller dyra ingredienser. Men sen har den sparade tiden i sig inget egenvärde, utan viktigt är vad du gör av den och att du njuter av vad du äter. En fryspizza gör ingen lycklig.

Rask har Jessica Frej på sätt och vis alltid varit. För när andra vilset vandrar genom livet och undrar vilken yrkesbana som egentligen är rätt hade hon redan i 10-12-årsåldern sin plan klar.
– Jag ville bli tv-kock. Jag tyckte att mat var det roligaste som fanns och älskade att titta på matprogram. Redan när jag gick på dagis i Kummelnäs hängde jag hellre med skolans kock Gunilla än med klasskamraterna. Egentligen är det märkligt att jag alltid älskat mat, för vi hade ingen matlagningstradition i hemmet. Där var det mycket halvfabrikat och pulversåser. Så jag kan inte säga annat än att det är medfött. 

Utöver kvicka recept har Jessica Frej gjort sig känd för sin inte sällan färgsprakande uppenbarelse. Sedan ett år ritar hon sina klänningar själv och säljer dem över nätet.
Hur skulle du beskriva din kollektion?
– Färgglada klänningar i kvinnliga, smickrande och bekväma modeller. Nu är det knallgult, knallgrönt och turkost som gäller, i höst smaragdgrönt och lila. Jag började göra dem eftersom jag hade svårt att hitta det jag sökte. Dels gillar jag det färgstarka, dels är jag 175 centimeter lång och hade svårt att hitta modeller som passade min längd. Nästa vecka kommer sista klänningen i sommarkollektionen, med vattenmelonmönster.
Du ger ett så glatt intryck – men hur ser Jessica Frejs mörker ut?
– (Skratt.) Jag är väldigt glad av naturen, så det är inte spelat. Ibland reagerar folk runtomkring. Exempelvis om det är ösregn och jag säger att det ändå är skönt med frisk och klar luft. Då ber ibland vänner mig att sluta att alltid vara så nöjd.

Jessica Frej

Ålder: 30 år
Bor: Finntorp
Familj: Pojkvännen Christian, bonusbarnet Douglas
Gör: Kock, entreprenör

Läser i sommar:
”Väldigt blandat. Nu Kate Morton, som skriver historiska spänningsromaner. Har jag en månads semester vill jag ha hunnit med 20 böcker.”
Lyssnar på i sommar: ”Sommarpratarna! Gärna på riktiga radion när det går. För när man väljer i appen blir man selektiv. Men när man bara har radion på då lyssnar man och upptäcker de här intressanta personerna som man inte tänkt på innan.”
Gör helst i Nacka i sommar: ”Om jag är hemma kommer jag att parkera på min uteplats, läsa böcker, grilla på min grill och bjuda över vänner på middag.”
Bästa tips på besöksmål i Nacka i sommar: ”Om man bor här i krokarna och inte har varit nere vid Svindersviks brygghus tycker jag att man ska testa att gå dit och fika, himla mysigt.”
Lägger helst på grillen: ”Mitt bästa grilltips är att öppna kylen och titta vad du har och testa det på grillen. Våga grilla nya grejer. Ligger ett par rödbetor i kylen, låt de gå långsamt på grillen länge. Grilla löken, grilla citronerna. Själv grillade jag jordgubbar häromdagen och det blev jättegott på tårtan. 
Årets sommarprojekt: ”Oj ska man ha ett sånt? Jag har tusen projekt så mitt stora projekt i sommar är att inte försöka starta ett nytt projekt.”