Rådjursbrunst ökar
faran för viltolyckor

Rådjuren är mitt uppe i sin parningsperiod. Det gör att rörelsen i naturen och längs vägarna ökar.
FOTO: Allan Wallberg/Mostphotos
Nacka/Värmdö Uppdaterad 09:59 23 juli 2019

• ”Beter sig som människor på dansbanan förr i tiden.”

Det är bråda dagar för kommunernas viltvårdare. Brunsten får rådjur att röra sig extra mycket, med trafikolyckor som följd.

Rådjursolyckorna är de i särklass vanligaste i trafiken. Förra året rapporterades nästan 47 000 kollisioner med rådjur i Sverige, varav över 4 000 inträffade i Stockholms län. Sommaren och vintern är statistiskt mest olyckstäta och just nu är vi inne i en högriskperiod för kollision med rådjur.

Under juli och augusti infaller nämligen rådjurets parningstid vilket för med sig att bockarna rör sig mer än vanligt för att finna och uppvakta getter. Därmed ökar risken för viltolyckor.

VIDEO: Se film på när en brunstig rådjursbock uppvaktar en rådjursget i NVP:s trädgård. Länk till NVP:s Facebook-sida.

– Brunsten gör rådjuren kaxiga och oförsiktiga. De beter sig som människor på dansbanan förr i tiden. Det är alltid så från juli till någon vecka in i augusti. Det är full fart i naturen, säger Mats Lindqvist, viltvårdare i Nacka, och därmed en av dem som tillkallas när viltolycka inträffat, varpå han spårar upp och avlivar det sargade djuret.

Enligt statistik från Nationella viltolycksrådets hemsida inträffade förra året 361 viltolyckor i Värmdö och 181 i Nacka, men Mats Lindqvist anar att mörkertalet är stort.
– Många tror nog att djuret klarade sig och anmäler därför inte kollisionen. De kanske tittar i backspegeln och ser hur rådjuret försvinner in i skogen och tänker att det inte var någon fara. I själva verket är det nästan alltid någon fara. Djuren har ett brutet ben eller inre skador.

Brottsligt att smita
Att inte anmäla kollision med vilt djur är straffbart och kan ge böter för smitning. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

Men det är inte bara för att undvika straff som man genast bör anmäla kollisionen, påpekar Mats Lindqvist, utan av omsorg för djuret. 

– Skadorna efter en kollision kan vara av olika grad. Antingen dör djuren någonstans. Eller så går några dagar tills någon rapporterar att de har ett trebent rådjur i sin trädgård. Jag var exempelvis på ett eftersök i går kväll och påträffade ett rådjur som hade höger framben av, dinglande. Det är ett lidande. I vissa fall haltar rådjuren vidare rätt länge, men de klarar sig inte utan framben under en snörik vinter eftersom de inte kan skrapa fram mat. Då svälter de ihjäl, säger han.

Så undviker du viltolyckorna

•  Respektera varningsskyltarna.
• Anpassa hastigheten efter väglaget. Tänk på att vilda djur rör sig extra mycket i gryning och skymning och att sikten försämras vid dålig väderlek.
• Var inte bara uppmärksam på vägen, utan även på terrängen runt omkring. Ser du reflexer i mörkret kan det var djurens ögon som reflekteras i billjuset.


Så agerar du om
olyckan är framme
• Skadar du eller hittar ett trafikskadat djur är du skyldig att ringa 112 och göra en polisanmälan.
• Gå inte fram till djuret. Är det skadat kan det bli stressat och gå till attack.
• Har djuret avlidit och ligger vid sidan av vägen – kontakta polisen snarast på 114 14.
• Varna andra genom att sätta ut en varningstriangel.
• Du är skyldig att märka ut platsen för sammanstötningen med exempelvis en färgad plastpåse så att viltvårdare lättare kan hitta den.
• Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.
• Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Källa: Polisen