FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Bernhard, Bernt

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
20 augusti 2019

Här har priset på
borätter ökat mest

Nacka/Värmdö 07:59 | 21 maj 2019

Priserna på bostadsrätter i Älta och Gustavsberg har skjutit i höjden. Sedan 2005 har de ökat med 223 procent i båda kommundelarna.
– Förut var Älta och Gustavsberg landet, nu betraktar folk det som närförort, säger Hans Flink på Svensk mäklarstatistik.

2005 såldes det 113 bostadsrätter i Älta och priset per kvadratmeter var knappt 12 000 kronor. Investerar man i en bostadsrätt i stadsdelen i år så kostar den i snitt 45 652 kronor per kvadratmeter.

Ökat med över 200 procent
Ältas bostadsrätter har gått från att vara billigast i Nacka till att ligga på samma prisnivå som Boo och Saltsjöbaden. Prisökningen på 223 procent i Älta och Gustavsberg sticker ut i Nacka och Värmdö.
– Älta startar på en låg prisnivå vilket gör att ökningen procentuellt blir mycket högre. Det är inte många orter i Stockholm som har dubbla vägar in till stan. Men fortfarande är det så att det är Nackas centrala delar som är dyrast i klassen, säger Hans Flink på Svensk mäklarstatistik, som sammanställt statistiken på kommunnivå för NVP.

Hans Flink flyttade själv till ett hus i Älta för omkring tjugo år sedan och många reagerade över den väl höga prislappen, som den månaden blev den dyraste sålda villan i Älta. I dag skulle köpet betraktats som ett superfynd.
– Förut var Älta och Gustavsberg landet, nu betraktar folk det som närförort. Stockholmarna har fått söka sig längre och längre ut för att få mer för pengarna. Det är också områden med mycket nyproduktion vilket gjort att även det befintliga bostadsbeståndet ökat i värde.

Tror på stabil tillväxt
Medan snittpriset i april 2019 för hela Värmdö är knappt 40 000 kronor per kvadratmeter ligger Nacka på 48 000.
Bara kommuner som Stockholm, Sundbyberg, Danderyd, Lidingö och Solna är dyrare i länet.
Men trots att bostadsmarknaden de två senaste åren avstannat och nyproduktion numera i regel är betydligt mer svårsålda tror Hans Flink att priserna i Nacka och Värmdö fortsätter att vara stabila.
– Lönetillväxten kompenserar verkligen inte för den prisutveckling som varit på bostäderna. Men generellt sett håller havs- och sjönära områden bra även när priserna går ner. Nacka och Värmdö har en fördel av sin närhet till stan, vatten och natur. Så länge kollektivtrafiken byggs ut och fungerar bra finns det utrymme för fler områden att bli attraktiva, säger Hans Flink.