FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Teresia, Terese

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
26 april 2019

Kjell Eriksson (t v), och bröderna Fagerberg, Fredrik på Propio fastigheter, och Daniel på Strombro building workshops, har tilldelats Nackas miljöpris.

Fick ta emot miljöpris
för sitt ­solcellsinitiativ

Nacka 12:13 | 30 november 2018

Tre glada män fick ta emot Nacka kommuns miljöpris i veckan.
Solcellsinitiativtagaren Kjell Eriksson i privatpersonsklassen, och bröderna Fagerberg, Fredrik, på Propio fastigheter, och Daniel på Strombro building workshops, i företagsklassen.

Temat för det tredje året för kommunens miljöpris var hållbart byggande, och juryn menar att vinnarna bidragit till ett mer miljösmart Nacka.

Kjell Eriksson fick miljöpriset för att han med kunskap och driftighet hjälpt ett 50-tal grannar i Båthöjden i Fisksätra att installera solceller på hustaken. Genom att bilda en förening har Kjell och hans grannar gjort gemensamma upphandlingar och därmed kunnat sänka inköpspriset vilket gjort att fler haft möjlighet installera solceller.
– Det var en riktigt trevlig tillställning, med massor av bra information och kunskapsöverföring, tyckte glada pristagaren Kjell Eriksson.
– I dagsläget är 44 fastigheter med 400 kilowatt installerat vilket motsvarar uppemot 40-50 ton inbesparade koldioxid-ekvivalenter. Dessutom beräknar vi att området sparar cirka 500 000 kronor med dagens ersättningsnivå för solel.

Propio och Strombro building workshop, där bröderna Fredrik och Daniel Fagerberg samarbetat får priset för sitt stora engagemang i klimatfrågor och sina bidrag till minskad klimatpåverkan i Nacka. De har tillsammans ritat och byggt innovativa och energieffektiva radhus i trä i Tollare i Nacka. Radhusen är byggda helt i massivt trä, till och med isoleringen är helt gjord av träfiber. Husen är så kallade plusenergihus, vilket innebär att de producerar mer energi än de gör av med. Ju mer trä man binder i en byggnad ju mer koldioxid försvinner från atmosfären vilket är ett viktigt steg för att hindra växthuseffekten.
– Vi vill att nuvarande och blivande Nackabor och Nackaföretag ska känna till och bidra till kommunens miljömål och miljöambitioner. Hållbar tillväxt är centralt och vi vill attrahera klimatsmarta innovationer och miljömedvetna invånare och företag. Det krävs samverkan och samspel för att vi ska kunna tänka nytt, långsiktigt och innovativt, säger Hans Peters ordförande i miljömålskommittén och kommunalråd, C.

Nackas miljöpris delades i år ut för tredje gången. Vinnarna utsågs i hård konkurrens bland 17 nominerade bidrag.