FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Konstantin, C...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Tisdag
21 maj 2019

Ponnyridning stängs
för att stoppa virus

Nacka/Värmdö 11:18 | 19 februari 2019

Flera försiktighetsåtgärder vidtas på stall i Nacka och Värmdö för att minska risken för spridning av det smittsamma hästviruset EHV-1. Trots att ingen av Nyckelvikens hästar är drabbade har man stängt ponnyridningen och hästuthyrningen — på obestämd tid.

Åtgärder för att stoppa spridningen av viruset

Flera stall i Nacka och Värmdö har vidtagit åtgärder för att minska risken för att viruset sprids. Här är några av stallen som vidtagit försiktighetsåtgärder: 

NACKA

Nacka ridhus: Knatteridningen är inställd på obestämd tid. Försiktighetsåtgärder och restriktioner i form av krav på dusch och att samma kläder och utrustning inte användas på olika stall.
Compass sportryttarklubb: Anläggningen är stängd för utomstående ekipage och besökare, inga hästar får heller lämna anläggningen. Alla som kan besöka andra stall uppmanas byta kläder och utrustning. Skor ska desinficeras.

VÄRMDÖ

Siggesta gård: Stallet är isolerat. Ridlektioner pågår som vanligt. Försiktighetsåtgärder och restriktioner i form av krav på dusch och att samma kläder och utrustning inte användas på olika stall.
Värmdö ridklubb: Anläggningen hålls stängd för besökande hästar. Inga uppstallade hästar får lämna anläggningen. Besökare måste duscha, byta kläder och desinficera skor. Ridskoleverksamheten pågår som vanligt men elever får inte ha besökt andra hästar med de kläder som bärs i stallet.
Skärgårdens rid- och friskvårdscenter: Den som rider eller vistas på andra stall måste byta kläder och utrustning.
Nysveds Gård: Ber de som rider hos dem och även vistas på annat stall att under några kommande veckor välja stall. Gäller även föräldrar och alla andra som besöker stallet. Tar inte emot hästar utifrån och egna hästar lämnar inte gården om inte nödvändigt.

Herpesviruset EHV-1, även kallat virusabort då det kan orsaka missfall hos dräktiga ston, konstaterades på ett stall i Värmdö förra veckan. Sedan tidigare har fall av viruset konstaterats på stall ibland annat Österåker och Östhammar.

Det drabbade stallet, Stall Sandö hagar i norra Värmdö, är isolerat och berättade i förra veckan för NVP om de försiktighetsåtgärder man vidtagit.
– Hygienrutiner, ombyte av kläder, sanering av skor/stövlar, desinficering av utrustning och boxar är en del av våra dagliga rutiner. Hästar hanteras av sin ryttare i boxen, stallpersonalen hanterar hästar med engångshandskar och desinficerade arbetsskor, samt att inga täckesbyten görs för att förhindra smittspridning vid in och uttag till och från hage. Stallpersonalen har delats upp, så man ej går mellan stallarna utan bara hanterar ett stall, säger Lotta Nyberg, stallansvarig, i ett mejl.

Flera andra stall vidtar liknande åtgärder, trots att de inte drabbats av smittan. I fredags beslutades att Nyckelvikens ponnyridning och hästuthyrning skulle stängas och helgens verksamhet ställdes in.
– Vi stänger av i förebyggande syfte. Ingen av våra hästar är drabbade. Men många av våra besökare kan ju ha varit på andra gårdar och vi vill inte riskera att någon av dem blir smittobärare. Vi vill ju inte heller utsätta hästarna för smitta, säger Christian Erenrot, gruppchef på enheten för drift och utemiljö, vid Nacka kommun.

Hur länge verksamheten kommer vara på paus är i nuläget inte bestämt.
– Vi kommer att göra en ny bedömning i veckan, men som det ser ut nu kommer vi hålla stängt även kommande helg. Med tanke på man har satt tävlingsförbudet till den 7 mars känns det inte troligt att vi kommer känna oss bekväma med att ha öppet i helgen, säger Christian Erenrot.