Polisen varnar för äldrebedragare

FOTO: MOSTPHOTOS
Nacka Publicerad 15:42, 11 november 2020

• ”Lita inte på personen bara för att den har personliga uppgifter om dig”

Polisen i Nacka varnar för bedrägerier mot äldre. Ett flertal personer lokalpolisområdet har blivit av med sina bankkort.

I slutet av augusti berättade NVP om en 84-årig Nackabo som blivit utsatt för ett bedrägeri. En påstridig person ringde och sa sig jobba på mannens bank, varpå en kvinna plingade på dörren och hämtade mannens bankkort. 84-åringen gav dock aldrig ifrån sig sin kod, och blev inte av med några pengar.  

Nu går Nackapolisen ut med en varning om brott mot äldre med liknande tillvägagångssätt. På sin Facebooksida skriver Nackapolisen att ett flertal personer i Nacka och Tyresö på senare tid utsatts för bedrägerier där en kvinna ringt upp den äldre personen och uppgett att hon ringt från en bank eller ett kreditinstitut. Därefter har kvinnan sagt att den äldre blivit utsatt för ett bedrägeri, att kontot och kortet ska spärras och att personer från banken ska komma hem till den äldre och hämta kort och kod.

”Vi kan konstatera att dessa bedragare lyckats komma åt målsägandens bankkort och kod vid flera tillfällen”, skriver polisen, som uppmanar alla att prata om detta med sina närstående äldre.

”Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig”, skriver polisen vidare, och avslutar med att konstatera att man alltid ska polisanmäla liknande händelser, även om det kan kännas skamfullt att bli utsatt för brott.