Nacka/Värmdö Publicerad 08:19, 27 mars 2021

• Hälften så många utfärdade pass i Nacka och Värmdö under coronaåret 2020

Då det utfärdades betydligt färre pass år 2020 befarar polisen att det kommer att bli ett rekordhögt tryck fram emot sommaren.
– Vi vädjar till alla i Nacka och Värmdö att se om man behöver förnya passet och vara beredda på att det kan ta längre tid, säger Sandra Karman, passansvarig på polisens regionkansli.

Polisen har under pandemin utfärdat betydligt färre pass än vanligt. I Stockholmregionen utfärdades 270 000 pass under 2020, 45 procent färre än vanliga år. På passexpeditionen i Nacka strand, som Nacka och Värmdö tillhör, utfärdades 22 000 pass 2020 jämfört med 42 000 år 2019. 
– Det innebär att det finns många som inte har giltiga pass i Nacka och Värmdö och vi är beredda på att det kommer att bli tryck på passexpeditionen i Nacka strand. Så kom i tid,  säger Sandra Karman. 

Normalt sett jobbar det tio passhandläggare i Nacka, och normalt sett är högsäsongen för nya pass mars–augusti. Polisen har beredskap för att det kan bli större tryck än vanligt, men vädjar också till folk att inte ansöka om man inte ska resa bort, och om att ha tålamod med att det kan ta längre tid. Men om man inte ska ut och resa under året rekommenderar polisen att vänta med att söka nytt då man befarar att trycket kommer att bli högt när reserestriktionerna från UD förändras.
– Generellt ska det ta sex dagar att få sitt pass, men det gäller att också boka tid. Det kommer att öppna en passexpedition till i Stockholm, men först nästa år i Farsta. Målet är att få fram fler utlämningsställen under det här året, säger Sandra Karman.

Passansökan

• Se lediga tider och boka direkt på polisen.se
• Efter godkänd ansökan tar det cirka sex arbetsdagar att få sitt pass
• När passet är färdigt att hämtas på passexpeditionen i Nacka strand skickas ett meddelande till dig

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x