Polisen: Ingen anledning till oro för ungdomsrån

Nacka Publicerad 12:28, 08 oktober 2019

• Rånet mot en 13-åring i Sickla har föregåtts av flera liknande händelser — men inte ovanligt många, enligt polisen

I lördags rånades en 13-åring på sin jacka av några äldre ungdomar i Sickla. Ännu är ingen misstänkt för rånet, uppger Johan Eriksson, inspektör och förundersökningsledare på Nackapolisen.

– Det har hållits initiala förhör i ärendet, säger han.

Flera liknande händelser har inträffat i Nacka på senare tid. En knapp vecka före rånet i Sickla, den 29 september, blev en tonåring jagad och slagen i Orminge av två tonåringar.

På fredagskvällen den 20 september ägde ett knivrån mot en ung person rum i Skuru. Några veckor före det, den 4 september, inträffade ett rånförsök mot en ungdom vid Österviks station, och den 27 augusti rånades en ung person i Fisksätra på sin mobil och moped.

Fem fall av rån, rånförsök och våld och mot unga i Nacka sedan slutet av augusti, stämmer det överens med polisens bild av läget?
– Det är vanskligt att uppskatta antal fall, men det låter ganska rimligt med tanke på vårt inflöde, säger Johan Eriksson.

Han fortsätter:
– Det är inte ovanligt många. Så det finns ingen anledning till stor oro, och vi har inte heller sett att det är något specifikt området där det är märkbart stökigt.

Under hösten och vintern 2016/2017 och 2017/2018 skedde ovanligt många rån mot unga i Nacka. Kommunen lovade krafttag mot otryggheten, och man satte bland annat in ridande poliser under en period i centrala Nacka. På våren 2018 dömdes flera unga personer för några av rånen.

Johan Eriksson konstaterar att fler ungdomsrån ofta äger rum under den mörka säsongen.
– Men hittills i år har vi har inte sett någon direkt ökning av antalet fall, säger han.

  • Hanna Bäckman