Ökat intresse när
EU-valet inleddes

Nacka Uppdaterad 07:00 13 maj 2019

EU-valets första dag lockade fler till valurnorna i Nacka än vid valet för fem år sedan. En nyhet i år är att det ska bli lättare att inte råka visa för andra vilken valsedel man tar med sig in i båset.

I Nacka var det 720 personer som röstade i onsdags förra veckan, den första dagen man kunde förtidsrösta.

– Det är 63 procent fler än första dagen inför EU-valet 2014, säger Nacka kommuns valansvarige Anders Fredriksson.

– Om det hade varit 10 procent fler hade det speglat befolkningsökningen, men nu är ökningen större. Vi kan hoppas att det beror på att fler är engagerade och tycker att det är viktigt att rösta.

Forumbibliotekets vallokal var som vanligt populärast, följt av Orminges och Dieselverkstadens.

I Värmdö var bara vallokalerna i kommunhuset och i Gustavsbergs centrum öppna förra veckan.

– Det gör att det varit färre som röstade, bara 120 personer, säger Värmdö kommuns valansvariga Tove Liljas.

På måndagen öppnade de övriga lokalerna. Förra veckan var det dock flera Ingaröbor som missat att vallokalen på ön var stängd och som tog sig till Ingarö föreningshus för att rösta.

– De kommer att vara öppna lika många timmar som vid tidigare val, men mer kvällar helger och närmare valdagen, då det varit mest tryck tidigare val.

Ökad integritet
En nyhet i årets val är att det lättare ska gå att ta sin valsedel utan att riskera att bryta valhemligheten. Lådorna med valsedlar har för första gången fått ett insynsskydd i form av en skärm.

– Det är ett nytt krav från valmyndigheten, enligt en ny lag. Redan 2014 fanns det synpunkter på att lådorna var ett hot mot valhemligheten, säger Anders Fredriksson.
Alla kommuner kan bestämma hur man vill öka insynen och Nacka gör på samma sätt som Stockholm stad.

– Insynsskyddet ställer högre krav på de som jobbar i lokalen att hela tiden hålla koll på lådan, så att inte valsedlar flyttas runt. Det finns också en risk att det kan bli extra köer på grund av att det nu bara är en i taget som kan ta sin valsedel.

En fördel för funktionärerna är dock att det är mycket färre olika valsedlar i ett EU-val.

Kerstin Thuresson från Saltängen var en av de Nackabor som i torsdags såg till att förtidsrösta.
– Jag kommer att vara förhindrad att rösta senare och alla val är viktiga, också EU-valet, även om det är lite otydligare hur man kan påverka inom EU.

Vilka är de viktigaste frågorna inför valet?
– Vår biologiska överlevnad, efter rapporterna om att vi står inför en massutrotning av arter. Klimatfrågan är en del av en större problematik. Stora institutioner som EU är de som måste ta tag i de stora frågorna.

Nacka gymnasium uppmärksammade Europadagen förra torsdagen, och eleverna kunde fördjupa sig i partiernas EU-politik, bland annat genom en paneldebatt.

Leo Holmberg och Mårten Carlsson, som går första året på Naturprogrammet, pratade med partiernas företrädare.

Är det bra att Europadagen uppmärksammas?
– Det är bra att man ser till att ungdomar kan bli politiskt aktiva. EU-frågor kan vara svåra att ta reda på. Invandringen och sjukvården är de viktigaste frågorna, säger Mårten Carlsson, Nacka.

– Det är bra att få möjlighet att skapa sig en bild av partiernas syn på EU-frågor. Miljöfrågorna och invandringen är två frågor som jag tycker är viktiga, säger Leo Holmberg, Nacka.

Förtidsrösta här

Nacka: På biblioteken i Älta, Dieselverkstaden, Forum, Fisksätra, Saltsjöbaden och Orminge.

Värmdö: Kommunhuset, i Gustavsbergs centrum, Djurö bibliotek, Ingarö föreningshus och i Hemmesta bibliotek. På skärgårdsöarna på valdagen.

Lokalerna har varierande öppettider.

  • Lennart Spetz