Nackas stadsdirektör slutar

FOTO: JENNY FREJING (ARKIV)
Nacka Publicerad 13:53, 31 augusti 2020

• ”Coronavåren har fått mig att fundera på vad som är viktigt” • "Omtumlande och chockerande besked"

Nackas kommundirektör Lena Dahlstedt slutar.

Det informerade hon själv medarbetarna om på det offentliga trappmötet i stadshuset på måndagen.

– Jag fyller 65 i vinter och tänker gå i pension, säger stadsdirektören som varit på sin post i snart tio år.

Lena Dahlstedt har varit en central figur i Nacka stadshus i 16 år, först som kultur- och fritidsdirektör, och de senaste nio åren som stadsdirektör.

– Den här coronavåren har fått mig att fundera på vad som är viktigt. Och jag har kommit fram till att barn och barnbarn, och familjens egna projekt är det jag vill lägga mer tid på framöver, säger Lena Dahlstedt till NVP.

– Men, jag har sagt att jag jobbar fram till nästa sommar, eller till dess att man hittat en ersättare, kanske i vår. Jag kommer att ge järnet hela vägen, det kan jag lova – för det handlar inte om att jag tröttnat, fortsätter hon.

Lena Dahlstedt och kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M har länge varit något av ett radarpar i Nacka. Nu måste Gerdau, och kommunstyrelsens arbetsutskott som formellt utser ny stadsdirektör, leta efter en ersättare.

– Vi ska arbeta fram en kravprofil. Men personligen vill jag ha en utvecklare, eller en dirigent, säger Mats Gerdau och fortsätter:

– En bra stadsdirektör ska förstå det politiska livet, utan att för den skull vara en del av det. Vi söker en kompetent och duglig person som kan utveckla och göra Nacka bättre.

Redan i förra veckan inledde kommunens personaldirektör Elisabeth Carle rekryteringsarbetet, bland annat genom att anlita ett externt rekryteringsstöd.

– Det var ett omtumlande och chockerande besked. Men även Lena Dahlstedt måste ju få gå i pension, sa Elisabeth Carle till personalen på mötet i förra veckan.

– Vi vill vara ute i god tid och göra en säker rekrytering, det är också ofta så att attraktiva sökanden har långa uppsägningstider, förklarade Carle.

Lena Dahlstedt förklarade att hon haft ”världens roligaste jobb” och att Nacka passat hennes ledarstil:

– Mycket fanns innan jag kom, men jag har väl format det en del också. Att jag fick in att ”Nacka ska vara bäst på att vara kommun” är jag väldigt nöjd med.

– Tio år, som det lär bli, är länge som stadsdirektör, åtminstone om man jämför med andra kommuner. Men i Nacka har det faktiskt bara varit fyra stadsdirektörer under 30 år.

Lena Dahlstedt är Ingaröbo, men säger att hon inte har några planer på att bli politiker i sin hemkommun.

– Nej, jag har aldrig sysslat med partipolitik och har inga planer på det framöver heller. Och jag kommer nog att jobba som konsult ett tag efter att jag slutat här.