Nacka Publicerad 07:58, 06 april 2020

• Personal byter plats i kristiden • Bytte tom förskola mot gruppboende med behov

Förskolebarnen slutade komma. Behoven på grupp- och äldreboenden ökade. Därför valde Tolli Mahachai Källman och flera av hennes kollegor att byta arbetsuppgift ett tag.
– Det var självklart. Jag trivs med att göra nytta, säger Tolli Mahachai Källman om utlåningssystemet av personal.

Bara knappt hälften av barnen kommer till Nackas kommunala förskolor i coronatider. Det kan bero på sjukdom och på att många föräldrar jobbar hemma.
– Det märktes direkt. Efter någon dag var vi fler personal än barn på avdelningen. Så jag nappade när de frågade om man kunde tänka sig att byta ett tag, säger barnskötaren, men också undersköterskan, Tolli Mahachai Källman på Fiskarhöjdens förskola.

I stället har hon tillfälligt börjat jobba på Lakegatans gruppbostad. 
– Jag kan inte sitta still utan vill göra nytta, och på gruppboendet behövs jag. Här är det ingen som ”stannar hemma”. De bor ju här och behöver hjälp.

Einar Fransson, produktionsdirektör för skola och välfärd i Nacka, initierade en mätning redan för ett par veckor sedan för att se hur coronaepidemin slog mot olika delar i kommunen. En snabb kompetensutredning gjordes också.
Och vips gick det att flytta både barnskötare och skolsköterskor från förskola och skola till vård och omsorg.

”Vi fick flera positiva svar”
– Det handlar så klart om fritt val. Vi gick ut och frågade om det fanns personal som kunde tänka sig att byta arbetsuppgift under den här perioden – och fick flera positiva svar, berättar Einar Fransson.

Att det gick så smidigt och fort att genomföra berodde på att kommunen redan visste vilka som hade dubbla kompetenser, som Tolli Mahachai Källman som jobbat som undersköterska i många år tidigare.
– Vi som räckte upp handen först fick första tjing, och jag valde ett gruppboende på hemmaplan där det behövdes personal. Förutom att man gör nytta kan man tjäna lite extra eftersom det är ob-tillägg på gruppboendet, förklarar hon. 

De första utlåningskontrakten löper på två veckor — och Tolli Mahachai Källman räknar inte med att gå tillbaka till förskolan än på ett tag, även om hon meddelar att hon givetvis kommer tillbaka när hon behövs där igen.
Det var inte bara barnskötare med dubbla kompetenser som nappade. Även kommunens elevhälsa har fått det lugnare, och flera därifrån har valt att jobba i annan del av kommunens verksamhet. I förra veckan var det elva personer från elevhälsan som var villiga att byta arbetsuppgifter.
– Vår bemanningsenhet behöver fler. Främst äldrevården har ont om personal, så det är därför vi lånar ut personal inom kommunen, säger Einar Fransson.