Nackabo döms för
koppleri — får fängelse

Nacka Uppdaterad 15:54 02 juli 2019

• Greps i mars. • Har nekat till brott. 

I mitten av mars greps en man i 50-årsåldern, hemmahörande i Nacka, misstänkt för koppleri. I början av juni åtalades han. Nu döms han till tio månaders fängelse.

I början av juni åtalades mannen för grovt koppleri. I domen, som kom på tisdagen, döms han dock för koppleri av normalgraden. Mannen satt häktad från i mitten av mars, då han greps, men släpptes, efter beslut från Nacka tingsrätt, på fri fot den 17 juni.

Enligt domen har mannen främjat och på ekonomiskt sätt utnyttjat att en kvinna som varit hans sambo haft sexuella förbindelser mot ersättning.
Mannen har bland annat skaffat och haft löpande kontakt med kunder, ordnat med annonser, hotellbokningar och prissättning. I domen konstateras även att Nackamannen genom psykisk påverkan fått kvinnan att börja med prostitutionsverksamheten, samt fått henne att fortsätta när hon ville sluta.
Försäljningen av de sexuella tjänsterna ska under perioden ha inbringat cirka 250 000 kronor. 

Koppleriverksamheten har, enligt domen, pågått under fem år – mellan 2013 och 2017 – och skett på olika platser i Nacka och Stockholm.

Ingen av sexköparna kommer dock att åtalas då preskriptionstiden löpt ut.

Mannen har förnekat brott och nekat till ansvar. Han har uppgett att han inte haft uppsåt att främja eller utnyttja att kvinnan haft sexuella förbindelser mot ersättning.

Nacka tingsrätt menar trots det att mannen gjort sig skyldig till koppleri, dock inte grovt koppleri.

Tingsrätten konstaterar att det finns en osäkerhet om vilka belopp som mannen faktiskt har tillägnat sig och att det inte anses utrett att verksamheten inneburit en betydande vinning för mannen.