Nacka Publicerad 11:10, 17 mars 2020

• Undantag för besök till de i livets absoluta slutskede • All verksamhet för äldre stoppas

På måndagseftermiddagen kom beskedet att Nacka kommun ändrar sina rutiner för besök till äldreboenden. Nu stoppas alla besök, samt kommunens öppna verksamheter för äldre från och med i dag, tisdag.

Folkhälsomyndighetens fokus att fördröja smittspridningen och skydda de äldsta och sköraste under corona-epidemin föranledde Nacka kommun att stoppa besöken till äldreboenden, beslutet togs på tisdagsförmiddagen.

Nacka kommuns ledningsgrupp, tillika krisledningsorganisation, där bland annat kommunens social- och äldredirektör Marie Ivarsson ingår, satt i sammanträde under hela tisdagen.

I slutet av förra veckan var beskedet från Marie Ivarsson ett annat, då tyckjte man inet att det behövdes ett formellt stopp:

– Det behövs inget formellt besöksförbud. Vi utgår ifrån att alla förstår vikten av att skydda den mest sårbara gruppen, de äldre, och därför inte besöka äldreboendena, sa hon till NVP då.

Man ger dock undantag för besök till boenden som befinner sig i livets slutskede. Även andra extra extraordinära besök går att diskutera med verksamhetscheferna.

Nacka kommun har beslutat att tillfälligt stänga de öppna verksamheterna för äldre. Beslutet är fattat utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendation att äldre personer över 70 år inte ska vistas i offentliga miljöer.

Följande verksamheter stängs från tisdag 17 mars:

Eken

90+ gymnastiken

Qigong

Öppen mötesplats i Nacka Forum

Träffpunkten i Orminge

Balansskolan

Anhörigcenter

Seniorluncher

Syn och hörselkonsulent