FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Sara

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
19 juli 2019

Här jobbas det på bra för miljön, enligt den nya rankningen.

Nacka klättrar i miljörankning

Nacka 14:37 | 24 april 2019

Nacka är landets sjunde bästa miljökommun, och toppar kategorin storstäder och storstadsnära kommuner. Det visar Aktuell hållbarhets årliga rankning.

För fyra år sedan placerade sig Nacka på plats 143 i tidningen Aktuell hållbarhets rankning över Sveriges kommuners miljöarbete. Sedan dess har Nacka klättrat till plats 16 år 2017 och plats åtta förra året. När tidningen presenterar årets rankning, den elfte i ordningen, landar Nacka på en sjundeplats. 

Värmdö kommun har sedan förra året klättrat från plats 132 till plats 125.

I kategorin storstäder och storstadsnära kommuner kniper Nacka en förstaplats. Värmdö placerar sig på plats 33 i samma kategori.

– Det gör oss både stolta och glada att vårt systematiska miljö- och klimatarbete ger så tydlig utväxling. Nackaborna är väldigt miljömedvetna och den här framgången delar vi med dem, säger Hans Peters, C, ordförande i kommunstyrelsens miljöutskott i Nacka, i ett pressmeddelande. 

Att man under förra mandatperioden tillsatte en miljömålskommitté och tog fram lokala miljömål har gett resultat, uppger kommunen. 

– Det känns väldigt roligt att en kommun som växer och utvecklas så starkt som Nacka toppar miljörankingen, det visar att det inte finns någon motsättning i tillväxt och hållbarhet. Jag ser att vår tillväxt tvärtom ger förutsättningar att bygga miljösmart, hållbart och att sanera mark där det tidigare låg industrier och fabriker. Samtidigt värnar kommunen om de naturområden som finns och bildar ytterligare naturreservat. Halva Nacka ska fortsätta att vara grönt, säger Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, om placeringen.

Viktor Ellström, S, andre vice ordförande i kommunstyrelsens miljöutskott, håller med om att den höga placeringen för Nacka är glädjande. Men han ser samtidigt problemområden.

– Placeringen indikerar att kommunen tagit flertal viktiga politiska beslut som till exempel antagandet av ett miljöprogram. Den brist vi ser är ironiskt nog att kommunen i dag inte följer programmet och inte mäter alla miljömålen som vi har beslutat om på grund av Alliansens underfinansiering av arbetet, säger han.

Nacka måste bli bättre på att följa upp sina miljöbeslut, menar Viktor Ellström. 

– Det gäller till exempel målet att när Nacka bygger stad ska bostäderna ha högst 300 meter till närmsta grönområde eller park. I dag når Nacka till en kilometers avstånd. Kommunen bör även höja ambitionerna i miljöarbetet, Nacka bör i framtiden upphandla miljövänlig asfalt och investera ordentligt för minska riskerna för bräddning, alltså avloppsutsläpp, i vår natur, säger han.

Rankningen baseras på data från ett flertal offentliga källor om kommunens miljöarbete samt en enkät. 240 av landets 290 kommuner har svarat på enkäten. Toppar rankningen, för tredje året i rad, gör Helsingborg.