FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Stort och smått, det gäller att ha ögonen på skaft för att upptäcka minimålningarna.

Minimålningar första smakprov inför festival

Nacka 14:34 | 27 maj 2019

I september ska festivalen Wall street Nacka ge kommunen ett tjugotal stora gatumålningar. Men redan i veckan skedde en tjuvstart, med åtta minimålningar.
Kommunen vill nu ha tips på fler platser som kan målas.

Återkommande event fram till 2030

Nackas gatukonstfestival har sedan förra veckan en egen hemsida på wallstreetnacka.com. Festivalen planeras hållas vart annat år fram till 2030. Nacka har beslutat satsa 2,5 miljoner kronor på årets festival, vilket har planerats ge fem till tio målningar, men också Svenska kyrkan och tio fastighetsägare har gått med för att ge plats för målningar.

Som NVP skrivit tidigare i år ska en muralmålningsfestival locka internationella gatukonstnärer att måla stora väggar och ytor i Nacka under två veckor. Dessutom planeras seminarier, filmer, workshops och konstnärssamtal.

Var festivalen ska målas är inte klart ännu, men den här veckan har åtta ”minimuraler” dykt upp i Nacka. De är upp till någon kvadratmeter stora och ska vara en försmak av muralfestivalens stora målningar. En ödla hänger till exempel från en lila ballong vid tvärbanehållplatsen i Sickla. En annan fångar en fågel i Ektorp och ett elskåp i Finntorp har klätts i färggranna, geometriska mönster.
– Några är så små att de får bli överraskningar för den som hittar dem, säger Fredrika Friberg, Nacka kommuns stadskreatör, en av de som arbetar med festivalen.

Som en mus som klättrar upp ur ett cementrör och ett decimeterhögt träd-slott hämtat ur ett fantasilandskap. Nu vill Wall street-projektet ha fler tips på platser för minimuraler i Nacka.
– Förslagen på motiv får gärna skapa en liten berättelse som lyfter fram platsens själ eller något särdrag. Det kan vara ytor som är från 30 gånger 30 centimeter till 50 gånger 50 centimeter stora, på en mur, på marken eller på ett skåp, säger Fredrika Friberg. 

Vad som avgör vilka platser som målas är bland annat hur många människor som rör sig på platsen samt  hur mörk, ful eller otrygg den är. 

Minimuralerna ska målas fram till och med september.

Vilka gatukonstnärer som ska delta i festivalen är ännu inte fastställt.
Lennart Spetz

… och gatukonsten är redan hett omdiskuterad

NACKA. M har genom festivalen sagt sig vilja öka trivseln i Nacka samt sätta Nacka på kartan som kulturstad. Nackalistans Bosse Ståldal har utifrån erfarenheter från Orminge påpekat att graffiti där utsatts för skadegörelse, vilket lett till kostnader för sanering, samt nedskräpning. V har reagerat mot att festivalen tydligt tagit ställning mot graffiti ”och definierat vad målningarna på festivalen får och inte får uttrycka”.

Det har också diskuterats om Nacka vattentorn ska målas under festivalen. Enligt festivalen är det beslutat att inte måla något på vattentornet i år. Om tornet alls blir ommålat sker det tidigast 2021