35 miljoner till Nacka — och 15 till Värmdö i kommunsatsning

Mats Gerdau, M, Nacka FOTO: SÖREN ANDERSSON
Nacka/Värmdö Publicerad 16:32, 20 januari 2020

• Välfärdsmiljarder från regeringen • ”Men skatteutjämningssystemet tog 40 miljoner”

Regeringen och samarbetsparternas nya välfärdssatsning till kommuner och regioner. Nacka kommer att få cirka 35 miljoner medan Värmdö får lite minde än hälften.
– Det här har vi i Nacka, och Moderaterna på riksnivå krävt länge, kommenterar Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka, M.

Kritiken mot hur kommuner och regioner behandlats i statsbudgeten utmynnade i att det udda paret M och V krävde tydliga nysatsningar för att inte spräcka regeringen.

Nackabon, finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade så på måndagen tillsammans med MP, C och L ett rejält tillskott om fem miljarder, fördelat på 1,5 miljarder till regionerna och 3,5 miljarder till kommunerna.
– Det är bra med tillskott. Men om jag gör ett överslag får vi lite mer än 30 miljoner, samtidigt som regeringens skatteutjämningssystem redan tagit 40 miljoner från Nacka, säger Gerdau.
– Innan jag vågar vara riktig glad vill jag se pengarna. Jag litar inte på den här regeringen, det kan komma något nytt som stoppar det hela.
– Nej, jag kan inte på rak arm säga vad vi skulle använda de här miljonerna till. Men visst finns det behov av mer pengar till skolan, säger Mats Gerdau

Då Nackas 105 000 invånare är lite mer än 1 procent av rikets medborgare skulle det innebära ungefär 35 miljoner extra in till Nacka kommunkassa — detta år.

Khashayar Farmanbar, oppistionsråd, S:

– Det är roligt och bra att de här miljonerna kommer till kommunerna. Men jag förväntar mig att de här pengarna verkligen går till välfärd, till exempel till att rädda Naturskolan. Nacka har fått generella välfärdspengar från regeringen tidigare, och använt dem för att sänka kommunalskatten. Det är inte välfärd.

För Värmdös del, med färre än hälften så många invånare, handlar det om cirka 15 miljoner som kommer Värmdös kommunkassa till del efter regeringen och samarbetspartierna kommit överens.

– 15 miljoner kronor är ett välkommet tillskott. Vi förväntar oss att det moderata styret använder pengarna till det de är avsedda till – välfärden. Pengarna räcker exempelvis till mer än 20 nya lärare i Värmdö, så att fler elever kan nå kunskapsmålen och få det stöd de så väl behöver, säger Carl Kangas (S), kommunalråd i opposition.

Modertata kommunalrådet Deshira Flankör:

–  De är givna som plåster på den stympning av vår budget som statens förändrade skatteutjämning bidrog till i höstas. För vår del innebär det att staten tar med ena handen och ger med den andra men behåller en del.