”Midsommarlekar är lite som Kalle Anka på julafton”

Nacka Uppdaterad 15:48 18 juni 2019

• Ser midsommarlekarna som ett kulturarv. • Tips på fem roliga danslekar.

Nacka Hembygdsgille har främjat dans och lek sedan tidigt 1900-tal. Nu laddar musik- och dansföreningen för den stora högtiden — midsommar.
– Vi ser midsommarlekarna som ett kulturarv, säger lekledaren Eva Zachrison.

Nacka Hembygdsgille med anor från 1927 har sina träningslokaler i Saltsjö-Boo och Sickla, men hemmaplanen är hela Nacka. I veckan kommer de att åka runt i kommunen och spela och dansa på seniorboenden, förskolor och även på företag — bland annat på Ica Maxi.

Söker lekledare
Uppträdandena ger viktiga intäkter till föreningen, till lokalhyra, kostnader för instrument och andra löpande utgifter. Under våren har Erik och Eva Zachrison hållit kurser i danslekar, för att hålla liv i traditionerna.
– Vi vill värva fler lekledare, för vi ser midsommarlekarna som ett kulturarv. Det är också ett sätt att få in nya svenskar, i många andra länder är sång- och danskulturen väldigt stark. Det kan bli ett roligt utbyte där vi lär oss av varandras kulturer, säger Eva Zachrison.

Vädret stopppar inte
För folkdansentusiasterna finns det två extra stora helger: midsommar och jul — med dans runt granen och julgransplundring. Men midsommar är den riktigt stora högtiden, och trots att vädret ofta envisas med att vara dåligt just på midsommarafton, tycks det inte spilla över på humöret på festdeltagarna.
– Vädret stoppar oss aldrig och folk klär sig i regnstövlar och kommer ändå. Att gå på midsommarfirande är något man gör och det är alltid en sån glädje som får människorna att sammansvetsas, säger Eva Zachrison.
Erik Zachrison tillägger:
– Midsommarlekar är lite som Kalle Anka på julafton.

Nedan tipsar midsommarexperterna om fem roliga danslekar och ger kort historik om dem.

Fem populära danser på midsommarafton

Räven raskar över ängen/isen: ”Gammal danslek, finns nedtecknad redan år 1677. Melodin är en polska och en härmningslek, det vill säga så här gör flickorna, pojkarna, Grin-Olle, Skratt-Olle, sotaren, bagaren, et cetera. Deltagarna i dansen härmar med gester och ljud.”
Vi äro musikanter: ”Finns dokumenterad 1908. Även härmning/imitation i denna danslek; vi kan spela violin, basfiol och flöjt.”
Så gå vi runt om ett enerissnår/midsommarstång. ”Gammal danslek (1840). Kommer från engelskans Around the mulberry tree. Beskriver vad som ska göras i hemmet under veckans sju dagar (måndag — tvätta kläder, tisdag — skölja, onsdag — klappa et cetera).”
Små grodorna: ”På svenska 1943, melodin en fransk militärmarsch från 1789. ’I takt, i takt’, ’au pas, au pas’. Engelsmännen ville driva med fransmännen ’i takt, i takt, små grodorna’ blev deras satiriska text. Hamnade sedan även i Sverige.”
Karusellen: ‌”En danslek med fart och fläkt från cirka 1900. Älskad av stora och små. Folklig.”

Källa: Erik och Eva Zachrison, Nacka Hembygdsgille