Nacka/Värmdö Publicerad 07:47, 21 november 2022 Uppdaterad 09:01, 21 november 2022

• Plogbil i diket • Inställda bussar • ”Solklart vinterväglag – självklart med vinterdäck”

Den första snön kom – i stora mängder, tung och blöt – och skapade trafikolyckor i Värmdö och Nacka under helgen.
– Det har varit en kaotisk trafikhelg i hela Stockholm. Men inga allvarliga olyckor i Nacka och Värmdö, berättar Carina Skagerlind på polisens ledningscentral.
Under måndagsmorgonen har också trafiken på ett stort antal busslinjer helt ställts in i Nacka och Värmdö. Även Saltsjöbanan och Tvärbanan har drabbats av förseningar.

– Vi på polisen har hjälpt till i trafiken, men det är klart att kommunernas trafikenheter och räddningstjänsten haft mycket att göra. Det är solklart vinterväglag nu – och självklart att använda vinterdäck, säger Carina Skagerlind.

Det var just väglaget och dåliga däck som skapade många olyckor. Till och med flera av de långa köerna berodde på däcken, eftersom det blev enormt långa köer till däckbytarplatserna.

Ett axplock av trafikolyckorna under helgen:

• Söndag 23.28: En personbil kör in i räcket i Nackatunneln i en singelolycka. En person skadas och förs med ambulans till sjukhus.

• Lördag 21.30: En lastbil tappar fästet i en backe i Järla sjö och kanar in i flera parkerade bilar. Helt stopp på platsen tills bärgare kom till undsättning. Inga personskador.

• Lördag 15.03: Två bilar i krock på Vikdalsvägen vid Forum. Ena bilen hade sommardäck, inga personskador.

• Söndag 00.20: En personbil sladdar fast i svag lutning i backe i Munkmora, Gustavsberg. Polisen tillkallas och man misstänker trafikbrott (sommardäck), men man hittar aldrig föraren.

• Söndag 12.43: En bil sladdar av vägen på Värmdöleden i höjd med Jarlaberg. Inga personskador.

• Söndag 01.50: En bil får sladd på Ältavägen på Nackanäsbron. Inga personskador, men stopp i trafiken.

• Måndag 06.22: En plogbil ska, enligt Trafiken.nu, ha kört i diket på väg 222 vid Hässelmara i höjd med golfbanan. Påverkan på trafiken ska vara mycket stor.

Andreas Strömberg, presschef på SL.

Många av bussarna på Nacka och Värmdö ställdes in, och även Saltsjöbanan hade oregelbunden trafik på grund av hinder i form av grenar som fallit ner på spåret. På söndagskvällen och på måndagsmorgonen var flera av busslinjerna på mindre vägar inställda.

– Imorse var det ganska mycket som var inställt, när bussarna inte ens kunda ta sig ut från depåerna eller garagen, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.

Vid niotiden på morgonen är trafiken helt inställd på ett antal linjer, däribland 401, 403 och 418, men igång på andra.

– Det som bussbolaget Keolis meddelat oss är att det varit oplogat och framför allt att bussar hindrats av träd som fallit över vägen, säger Andreas Strömberg, och fortsätter:

– Även om det slutat snöa nu vid niotiden, så ligger ju vädervarningen kvar under dagen, så det är inte säkert att detta är över.

Också Tvärbanan har drabbats av inställda avgångar. Från klockan 05.50 har det varit stopp mellan Sickla och Mårtensdal, på grund av ordningsproblem, uppges på SL.se. Problemen beräknas kvarstå till 10-tiden.

– Det handlar om att människor och bilar har befunnit sig där Tvärbanan ska åka. Det rör sig alltså inte om bråk eller så, säger Andreas Strömberg.

Verkar pendlarna ha hörsammat rekommendationen om att de som kan jobba hemma, bör göra det?
– Jag uppfattar det som att många har lyssnat på varningen. Men det kan ha varit trängsel ändå i trafiken, många måste ju åka till jobbet ändå och det har varit färre avgångar.

I lokala Facebookgrupper finns ett stort antal inlägg med bilder på träd som fallit ner på gångvägar och vägbanor runt om i Nacka och Värmdö. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x