FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Längs Värmdövägen, vid Järla station, invigdes denna muralmålning i september som en del i Nacka kommuns projekt Konsten att skapa stad.

Målare i världsklass
ska färglägga Nacka

Nacka 07:58 | 29 januari 2019

Muralmålare av världsklass ska sätta färg på Nacka.
Men Nackalistan oroas över negativa bieffekter i form av nedskräpning och klotter.

Wall Street Nacka är tänkt att bli en internationellt återkommande muralmålningsfestival där världens främsta inom området lockas till Nacka för att färgsätta den framväxande stadens offentliga rum.

Inspiration har bland annat hämtats från Borås, där en liknande festival arrangerats tre gånger, vilket enligt underlaget till liggande förslag i kommunfullmäktige bland annat ökat Borås attraktionskraft som besöksmål. Enligt samma underlag har festivalen i fråga varit en positiv erfarenhet för 99,7 procent av boråsarna.

Konceptet är inte nytt i Nacka. Senast i september invigdes konstverk vid de kommande entréerna för tunnelbanan: En muralmålning i Järla, en teleporteringskiosk i Sickla och sju fönster vid Nacka Forum. En erfarenhet som gav mersmak, tycker kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M.

– Det är trevligt att förgylla annars trista grå betongytor. Därför väcktes tanken att få hit fler liknande konstverk av internationellt erkända konstnärer, säger han.

Vill testa greppet i Nacka
Ett grepp som inte bara ska öka trivseln för Nackaborna utan även, menar Mats Gerdau, sätta Nacka på kartan som kulturstad.

– Ja, vi hoppas på uppmärksamhet runtom i Sverige också så klart. Skapa nyfikenhet för vår stads­utveckling.

Alla är däremot inte lika entusiastiska till förslaget. Nackalistans Bosse Ståldal påminner om tidigare, bistra, erfarenheter av liknande insatser. I slutet av 80-­talet och början av 90-­talet var det nämligen Boo som genom ”Boo Bättre-­kampanjen” hoppades försköna omgivningarna med offentlig konst. Enligt vad Bosse Ståldal beskriver gick det först bra, sedan dåligt.

– Vi hade stora problem med klotter i Boo på den tid­en och hoppades motverka det genom att ge lokala graffitimålare tillstånd att utsmycka tunnlar med konstverk. Målningarna hade hög konstnärlig kvalitet, men problemet var att konstverken snart började saboteras av andra graffiti­målare. Taggar drar till sig taggar.

Bistra erfarenheter i Boo
Konsekvensen blev enligt Bosse Ståldal, som då var chef för Boo Folkets Hus, att avsevärda summor fick läggas på sanering. Dessutom fick Orminge rykte om sig att vara ett Mecka för graffiti-målare, varför entusiaster dök upp från Luleå i norr till Tyskland i söder, vilket medförde en alltmer eskalerande situation med mycket nedskräpning.

Enligt förslaget ska 2,5 miljoner kronor investeras i muralmålningsfestivalen. Bosse Ståldal tycker att den summan istället kan investeras i blomster­arrangemang.

–  Jag har inget emot graffiti på något sätt, tvärtom, men jag är övertygad om att blomsterutsmyckning skulle glädja Nackaborna betydligt mer, säger han.

Mats Gerdau ser däremot inga skäl till oro.
– Det som vi vill åstadkomma går inte att jämföra med vad de gjorde i Boo. Det här är inte klotter eller graffiti utan vackra konstverk och målningen vid Järla station har exempelvis fått stå orörd från sabotage. Samtidigt måste givetvis riskerna undersökas genom att inhämta erfarenheter från Borås.

Prognosen: 40 målningar
Om Wall Street Nacka röstas igenom i kommunfullmäktige ska första festival­en hållas redan i höst. Där­efter att tanken att arrangera en ny festival vartannat år fram till 2030, när stadsbygget förväntas stå klart. Totalt kan det röra sig om 40 muralmålningar runtom i Nacka.