FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Sara

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
19 juli 2019

”Jag höll ju på att ramla ur soffan när jag upptäckte reklamen”, säger pappan till NVP. Skolan har använt det digitala undervisningsverktyget i ”några år”, hur länge reklamen funnits där vet de inte.

Läxan innehöll bantningsreklam

Nacka 09:56 | 24 april 2019

Skoluppgiften riktad till tolvåringar på Björknässkolan innehöll bantningsreklam, vilket skolan inte hade uppmärksammat. Efter att en förälder reagerat, och ifrågasatt användningen, har det digitala verktyget dragits tillbaka.

En pappa till en elev på Björknässkolan gjorde en ovälkommen upptäckt när han skulle förhöra sin tolvåriga dotter inför ett fysikprov. Bredvid frågorna i det digitala, kostnadsfria utbildningsmaterial som läraren använde sig av rullade reklam om bantning. 
– Jag höll ju på att ramla ur soffan när jag upptäckte reklamen. Barnen kanske inte reagerar på samma sätt, de är ju ute på andra sidor och är vana att det rullar reklam, men skolan har ju ett ansvar, säger pappan som vill vara anonym. 

I ett mejl till skolan och Nacka kommun frågar pappan om skolan känner till att man använder läromedel med reklam. Björknässkolans rektor Leif Högström svarade att så inte var fallet. 
Till NVP säger han att tjänsten, Quizlet, har använts av olika lärare i ”några år”. 
Hur länge har det funnits reklam?
– Jag vet inte riktigt säkert, men det var ingen reklam i tjänsten från början.
Har ni upprättat någon ”åtgärdsplan” för att en likande situation inte uppstår igen?
– Vi ska inte använda oss av sådana tjänster. Och det är viktigt att gå in som elev i tjänsterna då det kan vara olika vyer.
Har ni slutat använda Quizlet efter upptäckten?
– Ja, det gjordes direkt.

Pappan är nöjd med skolans svar och agerande, men är ändå kritisk till att man inte har haft bättre koll på de verktyg man använder.
– Det är enorma ekonomiska fördelar med att låta gratis krafter ta över. Jag vill påstå att varken kommun eller skola har koll, säger han och fortsätter: 
– Det jag tror mig se är att kommunen har låg bildningsnivå när det kommer till den här typen av frågor. Nacka kommun och säkert huvuddelen av skolorna verkar sakna strategi, kompetens och resurser för att hantera digitaliseringen.

Einar Fransson, produktionsdirektör för Välfärd skola i kommunen, säger att det inte finns någon övergripande policy för hur skolor ska hantera och kontrollera den här typen av digitala verktyg.
– Vi håller inte på och petar i vilka verktyg som pedagogerna använder. Men de ska ju såklart använda sitt omdöme. I grunden litar vi på att pedagogerna använder de läroverktyg som de anser passar, vi kan inte upprätta någon förteckning för vilka verktyg som är okej och inte, säger han och tillägger:
– Vi ska inte använda tjänster där det finns reklam. Quizlet har tidigare inte gjort det men gör det nu. När de börjat med det vet vi inte riktigt.