Lär dig att cykla – mitt i spenaten

Magnus Tillström tar sig utan problem ner för branta backar. Höjdskillnaderna och de många stigarna gör Nackareservatet till ett mountainbikeområde av internationellt snitt.
FOTO: Jenny Frejing
Nacka Uppdaterad 09:57 24 juni 2019

Nyöppnad mountainbikeskola tipsar om de bästa stigarna i Nacka.

Intill Ältavägen, grönt, ombonat och undanskymt från den strida strömmen bilar, ligger nyöppnade Mountainbikeskolan, med respass direkt in på snirkliga stigar — vissa i världsklass.
– Det sägs att vi har några av de bästa stigarna i världen, säger grundaren Daniel Buckard.

Daniel Buckard och Magnus Tillström har sedan 2014 drivit skolan på lite olika platser, men i år förvärvade de tillsammans med Jenny Hälldin fastigheten Källtorps trädgård, och därmed har den kringresande Mountainbikeskolan fått en egen fysisk plats att utgå från, som de valt att kalla Källtorp. Här finns café och restaurang, cykelshop och framför allt kunskap. Verksamheten bygger på att ge kurser i mountainbike på alla nivåer. Daniel Buckard berättar:
– Det behövs mer kunskap hur man cyklar mountainbike i skogen, utan rätt teknik kan det vara farligt. Vi vill få ut fler i skogen genom att lära ut grunderna, men erbjuder också avancerade kurser för erfarna. Vi instruerar både små och stora grupper, som får hyra cykel och utrustning på plats. 

Enligt honom och Magnus Tillström finns det stigar intill som imponerat så mycket att den amerikanske mountainbikeikonen Gary Fisher ska ha utbrustit att Nackareservatet måste vara ett av världens bästa stigområden. 

Bästa stigarna i Sverige
Visserligen är de två företagarna jäviga, men de anser själva att Nackareservatet erbjuder de bästa stigarna i Sverige.
– Tack vare att det bor så mycket människor runt omkring så finns det så otroligt många stigar. Det är också väldigt mycket hällar och höjdskillnader, många som är svåra rent tekniskt. Jag tror att det är unikt, säger Daniel Buckard.

NVP bad därför mountainbikarna att plocka ut tre stigar, för två av dessa krävs mountainbikescykel. Den tredje är en härlig grusväg för alla typer av cyklister att sommartrampa på.

Tre sträckor som du cyklar på en timme

Röd sträcka.  ”Den innehåller mycket svåra partier som får även avancerade cyklister att höja på ögonbrynen. I appen Trail Forks (en mountainebikeapplikation, reds anmärkning) heter de olika partierna på rundan Roswell Västra, Roswell, Area 51 och Corona.  
Blå sträcka.  ”Rolig för nybörjare på mountainbike, den har inga jättesvåra partier utan den är ’flowig’ och det går att hålla farten uppe på nästan hela rundan.”
Gul sträcka.  ”Grusväg som går genom vacker natur och det går bra att cykla den med alla typer av cyklar.”

Källa: Daniel Buckard/Magnus Tillström

  • Gustav Grändeby