Kvinna försökte lura till sig äldre damers kontokort — åtalas

FOTO: MOSTPHOTOS
Nacka Publicerad 09:00, 13 oktober 2021

• Äldre kvinnor anade oråd • ”Stor hänsynslöshet” 

En 25-årig kvinna åtalas för att ha försökt lura fyra äldre kvinnor att lämna över sina kontokort. Tack vare att kvinnorna blev misstänksamma fullbordades inte brotten.

I september dömdes en 23-årig man för att ha lurat av tre kvinnor, varav två bor i Nacka, deras kontokort och gjort uttag och köp för totalt 100 000 kronor. Mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter. 

Nu åtalas en 25-årig kvinna för försök till ett liknande brott. Hon misstänks för fyra fall av försök till grovt bedrägeri och har, enligt åtalet, använt samma tillvägagångssätt som den 23-årige mannen.
I åtalet beskrivs att kvinnan, i juni i år, ringt upp fyra Nackakvinnor, 78–81 år gamla, och sagt sig företräda en bank eller ett kreditbolag — samma kreditbolag som den nu dömda mannen också angett. Hon uppgav att kvinnorna försökt ta lån och uppmanade dem att lämna personuppgifter, kontokort och kod. Åklagaren menar att detta gjordes i syfte att göra inköp eller ta ut pengar från kvinnornas kort.

I samtliga fall anade dock de äldre kvinnorna oråd och inga kort eller uppgifter överlämnades.
Enligt åklagaren har kvinnan, som förnekar brott, visat ”stor hänsynslöshet” i och med att hon riktat in sig på äldre personer. I åtalt utesluts inte att kvinnan kan ha planerat och utfört brotten tillsammans med andra personer.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x