FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Kommunen polisanmäler
NMR:s verksamhet i Nacka

Nacka 11:23 | 30 januari 2019

Nacka lämnar in en polisanmälan om att NMR ska ha tränat inför ”raskriget” i en av kommunens lokaler. Enligt Gunilla Grudevall Steen, L, kommer uthyrningen också att stoppas. Samtidigt är S kritiska till att oppositionen inte har informerats i frågan förrän den var ute i media.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har använt en träningslokal som hyrts av Nacka kommun, enligt en artikel i tidskriften Expo som publicerades under gårdagen.

Enligt uppgift till NVP har allianspolitiker i kommunen vetat om uthyrningen i några dagar. 

– Vi har sedan dess jobbat med hur vi ska kunna stoppa det. På det sättet är det bra att Expo upplyste oss, så vi kan åtgärda, och avbryta, säger fritidsnämndens ordförande Gunilla Grudevall Steen, L, till NVP.

Hon säger att det är fullständigt oacceptabelt att lokalen hyrs ut till NMR och berättar att kommunen kommer att lämna in en polisanmälan, och även utreda om allt har skötts på rätt sätt av kommunen.

Enligt Gunilla Grudevall Steen har mannen i fråga bokat enskilda tillfällen och inte haft någon stående tid i lokalen.

– Att han bokat strötider har kanske bidragit till att det varit svårt för oss att se, vi går ju inte igenom alla bokningar och kollar upp alla personer. Vi förväntar ju oss att lokalerna ska användas till det de är ämnade för, säger hon och tillägger:

– Den här personen kommer inte att få hyra mer, det finns inte på kartan. Sen får vi ha extra tillsyn så att inte likande bokningar kan göras framöver. Men i och med att vi nu även gör en polisanmälan hoppas vi att de personer som eventuellt planerar att hyra för fel ändamål drar öronen åt sig och förstår att kommunen kommer att agera. Det är det viktiga. 

Är det det faktum att det är NMR som varit i lokalerna eller vad lokalerna har använts till som gör att ni stoppar bokningarna? 

– Det är kombinationen. Dels att den här mannen har sett till att NMR fått tillgång till våra lokaler – de ska inte in i våra lokaler. Dels att det rör sig om kampsportslokaler, då ska det användas för det. Här har de ju antagligen inte bara tränat fysiskt, det ska ju även ha tränat för att, så att säga, ”ta över samhället”. 

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau, M, har också känt till ärendet i några dagar.

– Jag är lika upprörd som alla andra. Vi ska inte ha extremister i våra lokaler. Det är helt oacceptabelt, säger han.

Oppositionsrådet Khashayar Farmbanbar, S, använder även han ordet "oacceptabelt" för att beskriva situationen. Men han är dessutom kritisk mot majoritetens sätt att hantera frågan.

– Jag är övertygad om att den moderatledda majoriteten också tycker det är fel men det är uppenbart att deras styrmodell inte fungerar. Varken berörda nämnder eller dess presidier har fått reda på detta, trots att majoritetens företrädare känt till det här ett tag. Det är illa att det inte finns några rutiner för att informera även oppositionen. Dessa rutiner måste nu ses över, säger han och fortsätter:

– Jag är också kritisk mot att alliansens politiker inte har agerat efter att de fått kännedom om att det var NMR som hyrde lokalen. Deras reaktion kommer först efter att tidningarna skriver om det. Kommunen ska enligt sina riktlinjer omedelbart upphöra hyra ut till personer eller organisationer som ägnar sig åt våldsbejakande aktiviteter.

Slutligen föreslår han ett nytt inslag i kommunens arbete mot extremism.

– Nacka har en strategi mot våldsbejakande extremism och det är viktigt att den kan omsättas i praktiken. Vi har föreslagit att en kommunen ska ha en samordnare mot just våldsbejakande extremism för att dels jobba förebyggande men också se till så att strategin följs och fungerar, säger Khashayar Farmanbar.