Nacka Publicerad 08:31, 07 november 2020

• Fler allvarliga utryckningar än tidigare • ”Ungdomar kan få tag på sprit på 20 minuter”

Nackaungdomar har, vid flera tillfällen de senaste månaderna, blivit kraftigt berusade eller medvetslösa efter att de druckit sprit från langare. Nu larmar både kommunen och polisen.
– Vi känner en oro för att det är så lättillgängligt, säger Elin Sylvan på Nacka kommun.

Det är lätt för ungdomar att få tag på alkohol. Via sociala medier kan de snabbt beställa starksprit — och till och med få den hemlevererad.
– Man kan få tag på det inom en dag, till och med på så kort tid som 20 minuter. Vi känner en oro för att det är så lättillgängligt, säger Elin Sylvan, kvalitetsutvecklare med ansvar för beroendefrågor.
– Nu tar man inte sin första fylla på folköl, utan kanske på en liter starksprit, tillägger hon.

Spriten det handlar om kallar kommunen och polisen för ”falsk Smirnoff”. Den köps av langare och har efter analys visat sig inte vara äkta vara. 

Sprit på smutsigt vatten
Ungdomsteamet i Nacka (som bland annat ansvarar för kommunens sociala fältarbete Polarna) har fått tag på flaskor man kunnat analysera. Elin Sylvan berättar att den senaste analysen visade att spriten var gjord på smutsigt vatten. 
– Man kan konstatera att det är någon form av smuggelsprit och den säljs alltid i Smirnoff-flaskor. Vi vet inte säkert om de säljer samma innehåll eftersom det finns så många langare, säger hon. 

Spriten har funnits ”på marknaden” länge, men under hösten har ungdomsteamet sett ett ökat antal incidenter där blåljuspersonal behövt tillkallas för att ungdomar blivit kraftigt berusade, och till och med medvetslösa.
– Det har varit tillfällen där ungdomar har varit i riktigt dåligt skick. Ungdomsteamet rapporterar om fler tunga larm än tidigare. Deras upplevelse är att utryckningarna har ökat och att det varit fler körningar till till exempel Maria ungdom, säger Elin Sylvan.

11–12-åringar dricker
Elin Sylvan uppskattar att de flesta ungdomarna som dricker spriten går i årskurs 9, eller första året på gymnasiet, men så unga barn som 11–12 år förekommer också.
– De som säljer har inga skrupler. De har ingen åldersgräns på dem de säljer till. 

Det är svårt att komma åt langarna, menar Nackas kommunpolis Sofie Ordell. Polisen är helt beroende av tips och iakttagelser från allmänheten. 
– Ser man något som man tror är langning ska man ringa 112, för då rör det sig om ett pågående brott. Vet man något, till exempel att en viss bil brukar vara med vid försäljningar, ska man tipsa, det kan man göra anonymt, säger Sofie Ordell och fortsätter:
– Dessa personer profiterar på barn som kan råka illa ut. Och det ploppar upp nya konton hela tiden. Det finns inte bara en hemsida, eller en app. 

”Prata med barnen”
Polisen och Nacka kommun uppmanar nu föräldrar att prata med sina barn. 
– Vi önskar att fler vuxna blir mer observanta. Att man har en dialog med sin ungdom. Det här får inte vara så hemligt som det är nu, säger Sofie Ordell.
– Vi vill inte att föräldrar ska känna att de måste köpa ut för att barnen inte ska köpa den falska spriten. Allt visar på att det bästa man kan göra för att ens ungdom inte ska dricka är att säga nej. Men även om du säger nej behöver du ha en dialog med ditt barn. Förklara vad som kan hända, och hur farlig den här alkoholen kan vara, säger Elin Sylvan.