”Keolis skickar ut bussar med trasig AC i trafiken”

Nacka/Värmdö Uppdaterad 07:58 20 augusti 2019

 • Mekaniker larmar. • Keolis förnekar uppgifterna.

Felrapporterade bussar med trasig AC skickas ut i trafiken utan åtgärd. Det säger mekaniker som hört av sig till NVP. Men Keolis hävdar att påståendet är falskt.

NVP:s artikel om SL:s varma bussar engagerade läsarna som inte sparade på krutet när de vädrade sitt missnöje på bland annat NVP:s Facebook-sida.
”Djur forslas inte i denna värme”, ”Åkte från Orminge till Henriksdal i torsdags. Det var så varmt så jag fick gå av två gånger och byta buss för att få luft och lite svalka” och ”Max en av tio turer är drägliga” är exempel på passagerarnas sågningar.

SL: ”Beror på dörrarna”
I NVP:s artikel förklarade SL att värmen berodde på de återkommande stoppen, under vilka varm utomhusluft letar sig in i fordonen.
– De flesta av våra bussar är utrustade med AC och det är ju tyvärr så — det känner du kanske igen om du har en bil med AC — att så fort som man stannar och öppnar dörrar eller fönster så smiter den kalla luften ut medan den varma luften strömmar in. Eftersom bussar stannar hela tiden blir det tyvärr rätt varmt på bussarna under varma dagar, sa Per Hallberg på SL:s presstjänst.

En förklaring som många passagerare inte köpte — och som tre anställda på Keolis hävdar är rena lögner.

Till NVP ringde två mekaniker som arbetar på Keolis, som på uppdrag av SL bedriver trafiken i Nacka och Värmdö. Mekanikerna vill vara anonyma eftersom de annars befarar att de ska förlora sina jobb.
– Jag är så trött på att SL och Keolis ständigt skyller ifrån sig. Sanningen är att kompetensen på depåerna saknas för att åtgärda problemen med AC:n. SL säger att det finns AC på bussarna. Visst gör det det, men systemen måste fungera också, säger en av mekanikerna, och fortsätter:
– För att åtgärda en buss med felrapporterad AC måste mekanikern ha AC-behörighet. Det är en kostsam utbildning och Keolis betalar så låga löner att personer med den behörigheten lämnar för andra företag. Därför finns inte tillräckligt med kompetens i depåerna för att åtgärda AC-problemen, särskilt inte under semester-tider. Samtidigt har vi krav på oss från trafikledningen att leverera bussar, så då struntar de i problemen och skickar ut bussar med trasig AC i trafiken.

En annan mekaniker, som också jobbar för Keolis, ger en liknande bild:
– Det är alltid samma problem. SL säger att värmen leds in genom dörrarna, men funkar AC:n ska inte det vara några problem. Vi har många bussar som vi släpper ut i trafik där vi vet att AC:n inte funkar. Bussar som har rapporterade säkerhetsbrister skickas inte ut, men om det handlar om AC ser man mellan fingrarna.
Känner alla mekaniker till att det är så här?
– Ja, allihopa. Men vi kan inte påverka besluten. Vi har chefer som styr.

En tredje person som jobbar på Keolis hör av sig i ett brev. Även denna person förklarar att den vill vara anonym av rädsla för att avskedas. Personen skriver att underhållet av AC konsekvent missköts: ”Pengar att spara är prio ett.”
När NVP vänder sig till -Keolis med uppgifterna ställer de sig frågande till kritiken. 
– Jag har pratat med områdeschefen för Nacka/Värmdö och med depåchefen i Björknäs och de tillbakavisar påståendena, säger Cecilia Vinell, kommunikatör på Keolis.
– Vi har AC-experter på plats i båda våra depåer, Charlottendal på Värmdö och Björknäs i Nacka. De har varit där hela sommaren.
Enligt våra uppgifter ska det finnas för få med kompetens att åtgärda AC-problem, stämmer det?
– Nej, det stämmer inte.
Så då stämmer det heller inte att felrapporterade bussar skickas ut i trafik igen?
– Nej, det påstående tillbakavisar vi, säger Cecilia Vinell.


Enkät och foto: Jenny Frejing

Frågan: Hur har du upplevt
temperaturen på bussarna?


Nancy Noblia Suoja, 18 år, studerar i Gustavsberg:
– Jag hatar att åka buss på sommaren. Bussarna saknar AC, det luktar svett och det går inte att andas.

Sandra Winberg, 18 år, studerar i Gustavsberg:
– Jag kom precis med bussen, och det är olidligt varmt i bussarna. Om man ändå skulle kunna öppna takluckorna.

Alice Noblia Suoja, 17 år, studerar:
– Jag har inte upplevt värmen i bussarna som ett jätteproblem. Det jag har stört mig på i sommar är alla bussförare som har kört fel och inte hittar.