FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Joakim, Kim

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Onsdag
20 mars 2019

Enligt Trafikverket har de fartkameror som satts upp i Södra länken i juni redan lett till att hastigheten sänkts.

Kameror bromsar
hastigheten i tunnel

Nacka 14:57 | 05 november 2018

Tidigare satte smutsen i tunneln stopp för fartkameror i Södra länken. Men efter ett uppehåll på sex år är nya kameror på plats — och de verkar ha fått önskad effekt.

Det var 2012 som de gamla fartkamerorna plockades bort. Anledningen var att den smutsiga miljön i tunneln grumlade linserna, vilket gjorde bilderna svårtydda. 

Men sedan i juni är en ny uppsättning kameror på plats. Till skillnad mot sina föregångare, som satt monterade på väggarna, har kamerorna flyttats upp i tunnelns tak för att minska nedsmutsningen. Dessutom har en tub satts upp framför linsen.

Lovande tendens
Syftet med kamerorna är att få ned hastigheten i Södra länken. En utvärdering ska göras under hösten, men de första tendenserna lovar gott.
– Det har fått effekt. Medelhastigheten låg tidigare på 76 kilometer i timmen, sett till hela dygnet. Efter att kamerorna kom upp har den sjunkit till 66 kilometer i timmen, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket.

Enligt Trafik Stockholm har 80 procent av bilisterna i Södra länken tidigare kört för fort. Värst har det varit i den tidiga morgontrafiken. Dessutom har antalet olyckor ökat över tid, under förra året registrerades drygt 180 tillbud.