FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Karolina, Car...

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Måndag
20 maj 2019

Skuruspelarna Hanna Åhlén, Evelina Eriksson, Hannah Scheuer Larsson och Jenny Södrén tillhör svenska eliten i handboll — och sätter gärna tänderna i lokala eliten av semlor.

Jury med boll- och bullkänsla

Nacka/Värmdö 12:32 | 04 mars 2019

Det är en svår konst att baka goda semlor. Utom för konsthallen Artipelags bageri — där bullarna smakar SM-guld.

Hittills under säsongen har Skurus handbollslag vunnit 18 av 19 matcher, men spelarna är inte bara bekanta med segerns sötma, utan vet också att värdesätta sockerhalten hos en välsmakande semla.
– När vi umgås fikar vi nästan alltid. Söndagsbrunchen är en tradition och om det är rätt säsong äter vi gärna semlor, säger Skurus lagkapten Jenny Södrén.

Till NVP:s semmeltest har mittsexan Södrén samlat ihop målvakten Evelina Eriksson, mittnian Hanna Åhlén och högersexan Hannah Scheuer Larsson. Lagets tränare Mats Kardell iakttar inledningsvis semmelfrossandet med viss misstänksamhet, hotar med extraträning om alltför många bullar slinker ner, men blidkas när han själv får ett frestande bakverk i näven.

En vinnande mulning
Sedan sätter testet igång. Som alltid presenteras bullarna i slumpvis ordning, där först utseende och sedan smak betygsätts utan att juryn vet vilket bageri som ligger bakom skapelsen i fråga. Jurymedlemmarna delar ut var sitt betyg, ett till fem, varefter ett snittbetyg räknas ut.
Brukar ni baka eller föredrar ni att ”bara” äta bakverk?
– Det är mysigt att baka, men det sker inte alltför ofta. Generellt gäller att ha med mycket av smör och grädde och allt det goda när man bakar, säger Hanna Åhlén.

Lagkamraten Hannah Scheuer Larsson erkänner att hon är usel på matlagning, ”jag vet knappt hur ett decilitermått funkar”, men hennes smaklökar imponerar. När NVP tar foton inför semmeltestet mular spelarna varandra med semlor, och Hannah blir så förtjust i den semla hon får i nyllet att hon glupskt börjar äta av den. En timme senare, när blindtestet efter många skratt är avslutat, visar det sig att just samma bulle — Artipelags — är solklar vinnare.
– Så det var den jag fick i ansiktet? Jag sa ju att den smakade gott! Jag kände direkt att det var kvalitet, utbrister Hannah Scheuer Larsson glatt.
– En semla värdig att fira ett SM-guld med, fyller Evelina Eriksson i.

Alla testade semlor — i rangordning



SM-GULD!
Artipelag, Värmdö
Pris: 45 kr 
Omdöme: ”Fin färg, bra grädde”, säger Jenny Södrén. ”Wow, wow, wow”, hummar Evelina Eriksson njutningsfullt. ”Bra bulle, nötig mandelmassa, lagom vispad grädde, mycket florsocker, mycket smak, mycket kardemumma. En femma!”, tycker Hanna Åhlén.

 

SILVER
Lindeberg bageri & konditori, Orminge 
Pris: 43 kr
Omdöme: Gänget tycker att bullen ser lite blek ut, men när provsmakningen inleds strömmar lovorden in: ”Den här är riktigt god. Väldigt fin grädde, nötig mandelmassa. Det är nästan toppbetyg”, säger Hannah Scheuer Larsson.



BRONS
Ica Maxi, Mölnvik
Pris: 27,50 kr
Omdöme: Ica Maxi förefaller vara semmeltestets motsvarighet till handbollens ”gurkburk” – kort sagt en klassiker. Medaljplats även denna gång för regerande mästaren. ”Inbjudande look”, tycker Evelina Eriksson. ”Mandelmassan var riktigt bra”. 

 

MISSADE PALLEN 
Stavsnäs hembageri
Pris: 35 kr
Omdöme: Kvartetten är inte helt nöjda när semlan serveras. ”Grädden ser lite för hård ut, mandelmassan rinner nästan ut”, tycker Hanna Åhlén. Men när de sätter tänderna i bakverket byts misstänksamheten till beröm. ”Saftig bulle”, säger Jenny Södrén.

 
MISSADE SLUTSPEL
Kockrocken cafébageri, Fisksätra
Pris: 36 kr
Omdöme: ”Den ser ut som en ostfralla, smakar överlag bra, men grädden är för lös”, tycker Evelina Eriksson. Övriga är mer återhållsamma i sina omdömen. ”Är det ens mandelmassa? Det smakar gröt”, säger Jenny Södrén. ”Ja, mer nötbitar än mandelmassa”.

 

MITTENPLACERING
Café Söta drömmar, Älta
Pris: 42 kr
Omdöme: ”Mycket florsocker. Det gillar vi!”, säger Hanna Åhlén. ”Och så är den nästan rund som en handboll”, fyller Hannah Scheuer Larsson i. Men Evelina Eriksson är kritisk mot mandelmassan: ”Det är ju palt.” Gänget tycker genomgående att bullen är för torr.

 

KVALPLATS
Grindstugan, Tollare
Pris: 40 kr
Omdöme: ”Florsockret får fem av fem”, tycker Jenny Södrén. ”Men grädden ser maffig ut. Det är tur att vi delar”, säger Evelina Eriksson. ”Oj vad mycket socker. Det knastrar när man äter”, invänder Hanna Åhlén. Inget toppbetyg för Tollares bidrag till semmelkampen.

 

JUMBO
Robin Delselius bageri, Kvarnholmen
Pris: 45 kr
Omdöme: ”Nej, det här var verkligen inte min sorts bulle, för frän”, säger Evelina Eriksson. ”Mandelmassan smakar rostade nötter”, tycker Hanna Åhlén. ”Den såg fin ut, men lever inte alls upp till förväntningarna”, säger Hannah Scheuer Larsson.