Ingen dömdes för mordet på Ndella — nu överklagas domen

Nacka Publicerad 15:27, 24 juni 2020

• Både dömd och anhöriga vill se ändrad dom

I slutet på maj kom domen för dödsskjutningen av Ndella Jack och skottlossningen i Alphyddan, där två oskyldiga skadades. De två män som åtalats för mordet frikändes. En av dem dömdes för inblandning i Alphyddan-skjutningen.
Nu vill åklagare, anhöriga, skadade — och den dömde — se ett nytt utfall i hovrätten.

Ingen dömdes för dödsskjutningen av 18-åriga Fisksätratjejen Ndella Jack. För skottlossningen i Alphyddan, där två oskyldiga skadades och flera lägenheter blev beskjutna, dömdes en 23-årig Haningebo till åtta års fängelse för medhjälp till mordförsök. Övriga åtalade frikändes. 

Nu överklagar åklagaren Maria Hävermark domen till Svea hovrätt. Hon anser att Solna tingsrätt har gjort en felaktig bevisvärdering i målet.

En 23-årig och en 30-årig man åtalades för mordet på Ndella Jack och mordförsöket på hennes make — som misstänktes vara den verkliga måltavlan. Ndella dog efter att ha träffats med 19 skott när Råcksta-lägenheten hon befann sig i besköts natten till den 28 augusti förra året. När domen kom, i slutet av maj, frikändes båda männen. Solna tingsrätt menade att åklagaren inte kunnat bevisa att 23-åringen avlossat skotten i Råcksta. Rätten menar även att det inte gick att knyta männen till varken brottsplats eller vapen.

23-åringen var, tillsammans med en annan 30-åring, åtalad för inblandning i skottlossningen i Alphyddan den 8 september. Även vid denna skjutning ska Ndella Jacks make varit måltavlan. Han klarade sig oskadd, istället besköts flera lägenheter och två oskyldiga personer skadades. 

Tingsrätten ansåg att bevisningen visade att 23-åringen varit på brottsplatsen, samt att han hanterat ammunition och skaffat fram en flyktbil. Men inte att han avlossat skott. Han dömdes till åtta års fängelse.

 

I sin överklagan yrkar åklagaren på att 23-åringen och 30-åringen ska dömas för mordet på Ndella, i andra hand för medhjälp till mord.

Hon yrkar även på att 23-åringen och den andra 30-åringen ska dömas för försök till mord, grovt vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan för skottlossningen i Alphyddan.

 

Ndellas Jacks anhöriga överklagar också domen och yrkar på att de skadestånd de yrkade på i tingsrätten ska utgå.

Ndella Jacks make, samt de personer han var med vid skottlossningen i Alphyddan yrkar på skadestånd på 300 000 respektive 100 000 kronor. 

Den dömde 23-årige mannen menar dock i sin överklagan att domen bör ogillas i sin helhet.