Idrottsstjärna döms för misshandel

Nacka Uppdaterad 10:52 24 juni 2019

• Svenskt tidigare utlandsproffs, boende i Nacka, döms för misshandel, olaga hot och ofredande av sin tidigare sambo.

Enligt domen hade paret, som har två barn tillsammans, länge haft en ansträngd relation. En morgon i mars 2018 eskalerade spänningarna mellan dem och bråk utbröt sedan mannen hotat att lämna huset. Mannen ska då, enligt domen, ha givit kvinnan en örfil.

Senare under 2018, i mitten av maj, uppstod nya konflikter i samband med diskussioner om familjens ekonomiska situation. Enligt kvinnans vittnesmål lyfte mannen henne och hotade att kasta ut henne genom ett fönster. Kvinnan spjärnade emot genom att sätta upp en fot mot fönsterkarmen. När kvinnan flydde till ovanvåningen hotade mannen att dra henne ner för trappan. Kvinnan lämnade då huset.

Mannen, som nekar till anklagelserna, har medgivit uttalanden men tillbakavisat våldsutövning. Han menar att skarpa ord fälldes för att få henne att reagera på de frågor han ville ta upp med henne och som han menar att hon inte ville diskutera.

Tingsrätten skriver i domen att kvinnans berättelse är detaljrik, logisk och fri från överdrifter och väl uppfyller de kriterier som enligt Högsta domstolen bör beaktas vid bevisvärdering av en utsaga.

Mannen, som är i 40-årsåldern och bor i Nacka, har varit välbetalt utlandsproffs, tidigare representerat Sverige på landslagsnivå och vunnit VM-medaljer. Han döms till samhällstjänst som motsvarar två månaders fängelse, samt skadestånd på sammanlagt 14 500 kronor.