Samarbete mellan företag i krisens spår

Emma Nilsson Billefors, vd Ica Maxi Nacka FOTO: JENNY FREJING
Nacka Publicerad 14:37, 19 mars 2020

• Ledig hotellpersonal får jobb på Ica

Ica Maxi går på högvarv. Hotellen i Nacka inte alls.
Så uppsagd personal på hotellen välkomnas till den stora butiken.
– Vi vill inte stå utan när många blir sjuka. Och så är det ett sätt att hjälpa andra företag, säger Emma Nilsson Billefors, vd Ica Maxi Nacka.

Många företag inom hotell-, restaurang- och konferensbranschen har allvarliga problem. Personal måste permitteras, eller sägas upp, då efterfrågan på tjänsterna mer eller mindre försvunnit över en natt – på grund av coronaepidemin.

Samtidigt går matvarubutikerna bättre än vanligt. Därför har Ica Maxis personalavdelning kontaktat hotellen i området för att ta över personal.
– Det handlar om att ställa upp, men också om att täcka upp vårt eget behov. Vi är rädda att ett utökat sjukdomsläge gör att vi blir för få i butiken. Vi behöver ha full bemanning. Vi säljer mer om vi hinner plocka fram på hyllorna, säger Emma Nilsson Billefors.

I förra veckan skrevs det ett par nya kontrakt, där personal gått från hotell till Ica Maxi över en dag.
– Vår ambition är att kunna ta över personal från alla möjliga håll. Just nu går det väldigt bra för oss, och då är det självklart att hjälpa andra företag i området som har det tufft, säger Emma Nilsson Billefors.

Hon visar att man öppnat fler kassor, och att det finns tomma hyllor här och där:
– Men det handlar inte om tillgång, utan om efterfrågan. Vissa varor tar slut snabbt, men det kommer in nytt hela tiden. Vi har ökat vår försäljning med hela 54 procent de här dagarna.

Grand Hôtel Saltsjöbaden med 50 anställda har drabbats hårt av coronaepidemin, rent ekonomiskt. Inga konferenser, färre hotellnätter, personalen blir överflödig.
– Det är kris i vår bransch. Många kommer att behöva göra uppsägningar och permitteringar. Vi vill ju undvika det, istället låna ut personal ett tag, som sedan kan komma tillbaka, säger vd Katarina Rommel, vd på Grand Hôtel.
– Det är ett underbart initiativ av Ica Maxi, en winwin-situation. Vi ger gärna våra anställda ledigt för att arbeta där de behövs, tillägger hon.