Nacka/Värmdö Publicerad 10:00, 20 december 2022

• Malin Dannemanns växthus kammade hem flest röster i NVP:s pepparkakshustävling

För två år sedan var Malin Dannemann med i slutstriden med sin husbil gjord i pepparkaksdeg. Det blev dock ingen vinst. Men i årets upplaga i NVP:s pepparkakstävling knep hon flest röster av alla.
– Nämen! Så roligt!, säger en överraskad vinnare.

Ältabon Malin Dannemann är ingen novis när det kommer till att göra pepparkakshus. Det berättar hon när NVP ringer upp för att meddela att hon vunnit årets tävling, och belönas med ett presentkort på 500 kronor i en mataffär.
– Jag brukar bygga något varje jul, det har jag gjort i många år. Och det är ju så att det blir bättre och bättre med åren, säger hon.
Grattis till vinsten, hur känns det?
– Det känns roligt! Kul att vinna, ovan känsla. Mina vänner har tjatat om att jag borde skicka in mitt pepparkakshus till tävlingen, säger Malin Dannemann.

Det är inte första gången hon skickar in ett bidrag till NVP:s pepparkakshustävling. Senast var 2020 då hon gjorde en ätbar version av familjens husbil.
– Det var ju mitt under pandemin så man hade extra tid. Då gjorde jag alla mallar själv och bakade även all inredning, säger Malin och tillägger att hon annars brukar variera med att göra egna mallar eller modifiera sådant hon hittar på nätet.


Vinnarbygget är skapat med bland annat pepparkaksdeg, salta pinnar, strössel och bulgur.

Årets bygge är ett växthus tillverkat av deg, gelatinblad, salta pinnar och kristyr, och pyntat med bland annat strössel, bulgur och växter från skogen.
Hur bestämde du vad du skulle göra i år?
– Vi skaffade hund i år och jag ville göra något till henne. Hon äter allt hon kommer åt och skulle älska att hjälpa till att gräva och smaka på allt om vi haft ett riktigt växthus.
– Huset står nu så högt att hon inte kommer åt det, men hon hann dra i sig lite pepparkaksdeg när jag gick för att hämta en malldel, tillägger Malin.
Var är ditt bästa tips för ett lyckat bygge?
– Garnera det mesta innan du bygger ihop något. Och låt kristyren torka i ett dygn innan du monterar — torktiderna är viktiga! Man ska inte tänka att man ska bygga ett pepparkakshus på en kväll, det är snarare ett tredagarsprojekt.


Marja Hallingstams pepparkaksby med bland annat kyrka och bageri placerade sig på andra plats.


Bronspengen går till Aleaa Al-Joumeyli och dottern Astrids vinterby.


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x