FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Signe, Signhild

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Fredag
23 augusti 2019

Över 200 bränder
på 24 timmar i länet

Nacka/Värmdö 16:24 | 22 maj 2019

Räddningstjänsterna i Stockholmsområdet arbetar på högvarv med att släcka markbränder. Över 200 markbränder har rapporterats det senaste 24 timmarna. Vid 16-tiden kom senaste larmet om en markbrand i Saltsjö Boo.

Klockan 15.50 fick Södertörns brandförsvarsföbund larm om en mindre gräsbrand på Eriksrovägen i Saltsjö Boo. Området uppges vara cirka 20 gånger 20 meter. Räddningstjänsten är på väg.

Och vid 14.22 fick Storstockholms brandförsvar larm om en markbrand i Hästhagen i Gustavsberg. Någon ska ha observerat en bil på platsen före branden bröt ut.

Men det här är inte de enda bränderna i Stockholmsområdet. Bara under tisdagen hanterade regionens räddningsresurser över 200 markbränder och under onsdagsförmiddagen har Storstockholms räddningscentral hanterat ett 40-tal bränder. Värmdö kommun har gått ut med information om att flera markbränder pågår i Värmdö, en uppgift NVP inte fått bekräftat av räddningstjänsten. Bland annat en markbrand mellan Munkmora och Gustavsberg, som nu ska vara under kontroll.

En bidragande orsak tros vara de blommande aspträden som ger ifrån sig mängder av vita lättantändliga frön som lägger sig i drivor utomhus, men också slarv med cigarettfimpar eller grillning och eldning.
– Att starta en brand är brottsligt och om man ser någon som gör det kontakta polisen, säger Håkan Dahlbäck, operativ chef på Storstockholms räddningscentral.

Polisen skriver också på sin webb att många av bränderna är anlagda. NVP har rapporterat om en misstänkt mordbrand i veckan.

Än så länge råder inget eldningsförbud. Räddningstjänsten rekommenderar allmänheten att vara försiktig med öppen låga utomhus och att ringa nödnumret 112 om det brinner och man själv inte har möjlighet att släcka.