Nacka Publicerad 12:17, 29 januari 2020

• Förlusterna varit så stora att man inte kan fortsätta

Stiftelsen vilohem Maria Regina i Nacka har i 26 år erbjudit hospicevård. Men nu måste verksamheten avvecklas.

– Vi beklagar att det inte går att driva Maria Regina vidare i den form det har idag. Nu inleds förhandlingar om verksamheten och vi gör allt vi kan för att rädda så stora delar som möjligt, säger Stefan Herczfeld, som är vice ordförande för stiftelsen i ett pressmeddelande.

Vilohemmet har drivits av den katolska stiftelsen Vilohem Maria Regina, som är en stiftelse utan vinstintresse, men de senaste åren har förlusterna varit så stora att man inte ser någon möjlighet att fortsätta.

Huset, med tolv vårdplatser, ligger i Storängen i Nacka, som är kulturskyddat. I första hand kommer verksamheten att överlåtas till någon annan organisation som vill driva den vidare, varefter stiftelsen avvecklas.

Vård i livets slutskede

Maria Regina har drivit ett hospice för vård i livets slutskede. Målet för vården är att ge människor i livets sista skeden bästa möjliga livskalitet, genom att lindra symptom och smärta, både den fysiska och psykiska men även den andliga och sociala. Präster från både den katolska kyrkan och Svenska kyrkan har besökt vilohemmet för själavård och för gudstjänster.