Nacka Publicerad 14:13, 14 november 2020

• Kom på andra plats i internationell reportertävling

16 000 bidrag från elever i hela världen producerades, några blev utvalda — och Lina Tuving från Nacka gymnasium kom tvåa med sin artikel om miljöfarliga fyrverkerier.

Tidigare i år berättade NVP att Lina Tuving, elev på Nacka gymnasium, vann första pris i Sverige i tävlingen Unga reportrar, en årlig tävling arrangerad av Håll Sverige rent med syftet att uppmärksamma lokala miljöfrågor. Hennes artikel ”Fyrverkerier — vackra miljö-bovar” fick därmed tävla mot bidrag från 34 andra länder i tävlingen Young reporters for the environment, YRE. 
Och även i den tävlingen gick det bra för Lina Tuving; hon kom på andra plats i kategorin artiklar av elever 15–18 år. 

I sin motivering skrev juryn: ”Intressant ämne och välskriven artikel. En ovanlig vinkel, som uppskattades av juryn. Dessutom välresearchad.”
– Jag blev jätteöverraskad och jätteglad. Jag visste inte ens att tävlingen hade blivit av, utan trodde att den blivit inställd som så mycket annat i år, säger Lina Tuving.

Hon berättar att hon i och med sin artikel blivit mer intresserad av miljöfarliga fyrverkerier.
– De som funderar på att köpa fyrverkerier till nyår borde tänka till en extra gång. Även om man tänker att det inte är så farligt för att de syns en så kort stund, kan de ha långvariga effekter på miljön.

Sammanlagt deltog 275 000 elever i årets upplaga av YRE, med 16 000 olika bidrag. 

Läs texten

Här finns Linas artikel.