Nacka Publicerad 15:58, 15 december 2020

• Groda, observatorium eller nacke? • Jury utser vinnarbidrag

De tre finalbidragen är färdiga. Nu är det upp till en jury av politiker och tjänstemän att bestämma om en groda, en observatorieknopp eller en nacke ska bli Nackas egen betongsugga.

Natur- och trafiknämndens beslut att satsa en miljon kronor på att ta fram en unik Nackasugga är på väg att bli verklighet. Projektledaren, landskapsingenjören Marika Zetterström, kunde i veckan presentera de tre slutförslagen, ett var från de tre konstnärer som anlitats till skissuppdraget.
– Betongsuggorna kommer väga 250–400 kilo. De ska användas som vanliga betongsuggor i offentlig miljö. Formen ska klara av 50 suggor, men exakta antaet är ej fastställt, berättar Marika Zetterström.

De tre slutförslagen är Stina Lindholms ”Lilla nucha” (nacke på latin), en bågform som ska finnas i tre olika kulörer, Helena Erikssons ”Toppen och knoppen i Nacka”, som visar på skillnader på berg och dal och som hänvisar observatoriet i Saltsjöbaden och Cecilia Öhmans ”Rana” (groda på latin), djuret som trivs både i stad och på land. 
Prototyperna visas nu digitalt på nacka.se.
– Det är roligt med många åsikter. Men det är en jury, som dessutom ska input från Järla skolas klass 1, som bestämmer till sist, säger Marika Zetterström.

Juryn, där både stadsarkitekten Nina Åman och natur- och trafiknämndens ordförande Hans Peters ingår, kommer med sitt beslut i slutet av januari.

1 juni ska den första Nackasuggan vara färdig och ställas på plats utanför stadshuset.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x