Nacka Publicerad 14:58, 16 mars 2020

• Anas Assenai från Fisksätra: ”Vi måste alla ta vårt ansvar” • Många lokala initiativ i Nacka och Värmdö

De senaste dagarna har initiativen för att hjälpas åt i Coronatider duggat tätt i landet — så även i Nacka och Värmdö.

En av dem som gått ut i sociala medier och erbjudit hjälp är läkarstudenten Anas Assenai från Fisksätra. I ett inlägg i Facebookgruppen Händer i Fisksätra skriver han att han gärna vill hjälpa äldre personer, eller andra som tillhör en riskgrupp, med matinköp och ärenden.

– Jag har bott i Fisksätra i 20 år och tycker att vi har en så fin gemenskap här. Vi tar hand om varandra. Jag vill ge tillbaka, säger han och fortsätter:

– När något händer som innebär en så här stor belastning på samhället, då måste vi alla ta vårt ansvar och göra så gott vi kan och ta hand om våra äldre och sjuka.

Anas Assenai fick stor respons på inlägget. Många andra Fisksätrabor hakade på och lade ut sina telefonnummer och erbjöd hjälp.

– Jag blev chockad att så många skrev. Det är väldigt fint. 

Än så länge har dock ingen i behov av hjälp hört av sig till honom. Därför planerar han att sätta upp lappar i Fisksätra centrum och runt om i området, för att nå ut bredare, även till dem som inte har Facebook.

– Kanske är jag lite tidigt ute. Men det känns bra att visa att vi finns här, säger Anas Assenai. 

Flertalet liknande initiativ har alltså tagits runt om i Nacka och Värmdö de senaste dagarna. I Nacka har det bland annat skapats en egen Facebookgrupp, ”Hjälpgrupp corona Nacka” i syfte att hjälpa personer i karantän och sjuka personer med praktiska göromål.

Nannette Büsgen, samordnare för Volontär Nacka, gläds åt det stora engagemanget. 

– I ett sådant här extraordinärt läge, då ställer civilsamhället upp. Det finns ett antal lokala grupper där privatpersoner erbjuder hjälp, och jag försöker sprida de goda initiativ jag ser, säger hon.

Hon försöker just nu samordna de ideella krafter som hon har kontakt med, som till exempel Röda korset. Många har ställt in sina arrangemang den närmsta tiden.

– Jag ska skicka ut ett brev till några nyckelpersoner för att höra hur deras organisationer påverkas av allt detta, både när det gäller volontärerna och målgruppen, säger Nannette Büsgen.

Hanna Bäckman