FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Linda

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
20 juni 2019

Andreas Brölls bussnack hyllas av resenärerna. ”Det är jättehärligt att sitta och lyssna på honom. Anekdoterna sätter färg på morgonen. Kul att han får uppskattning för det”, säger Saltsjöbadsbon Nora Ankervik (till vänster).

Han bjuder på historielektion på bussturen

Nacka 11:24 | 07 april 2019

Han arbetade som säljare i över 30 år, men fick inga nya jobb. Det är Nackas och Värmdös pendlare glada över — för på kort tid har Andreas Bröll blivit en kultfigur i busstrafiken.

Inlägget i Facebook-gruppen Värmdöbor blev snart en så kallad lajkraket. I en uppladdad videofilm kunde gruppens medlemmar se rörliga bilder från en tur med buss 474 mot Slussen, men det som framför allt noterades var det som hördes, nämligen busschauffören som — likt en guide på en turistbuss — målande och initierat berättade om omgivningarnas historia. 

Bifallet var stort, andra medlemmar i Facebook-gruppen berättade om sina erfarenheter av denne uppenbarligen både allmänbildade och karismatiske busschaufför — och NVP beslöt att följa med på en tur med mannen i fråga.

Sagt och gjort: I torsdags, klockan 08:38, klev vi vid Nacka trafikplats ombord buss 423 med destination Skanstull/Medborgplatsen. Drygt 20 minuter senare var vi framme vid slutstationen och hade under den korta rutten fått oss till livs historier om såväl Stockholms grundande som drottning Kristinas fiske-lagar och -Alfred Nobels olyckliga kärleksliv, samt uppdaterats om utvecklingen i ishockeyns SM-slutspel, bland annat.

30 år i telekombranschen
Mannen som vi har denna folkbildning att tacka för heter Andreas Bröll, 60, född i Storfors i Värmland, men sedan 40 år boende i Stockholm. Att han skulle bli en kultfigur i busstrafik-en fanns inte på kartan för ett år sedan.
– Jag har jobbat som säljare inom telekom i över 30 år, men blev arbetslös. Gick i 2,5 år på anställningsintervjuer utan att få något fast jobb. Jag kröp på väggarna, ville ha något att göra, men alla arbetsgivare verkade tycka att jag var för gammal. Då var det arbetsförmedlingen som frågade: Du ska inte börja köra buss?

Andreas tänkte efter i någon sekund. Sa sedan: ”Varför inte?” Busskörkortet tog han i maj i fjol och första anställningen var som chaufför på turistbussar i city.
– Jag har alltid älskat historia och att läsa. Jag brukar säga att jag och hustrun har varsitt folkbibliotek hemma, ungefär 3 000 böcker var. Under turerna med turistbussarna snappade jag upp mycket av vad guiderna berättade. När funktionsnedsatta eller äldre hade svårt att kliva av bussen berättade jag om platserna runtomkring.

Regalskepp och Greta Garbo
Men så tog turistsäsongen slut och med den anställningen hos turistbusslinjen. Istället började Andreas att arbeta för Keolis — och tog själv över guiderollen. Därför kan du, om du har tur och väljer rätt rutt, få höra korta humoristiska historielektioner om allt från Greta Garbo till regalskeppet Vasa genom bussarnas högtalarsystem.
– Jag undrade hur det skulle tas emot men det var direkt uppskattat. Det hände att resenärer som suttit längst bak tog omvägen fram till mig för att tacka innan de klev av. Det var väldigt roligt att få det gensvaret. Så jag fortsatte.

Läser du på för att kunna 
berätta nya historiska anekdoter?
– Till viss del. Eftersom jag kört så mycket i Värmdö har jag uppdaterat mig om porslinsfabrikens historia och så berättar jag att första gången som Värmdö finns nämnt i skrift var år 1314. Sådan kuriosa tycker jag är rolig att bjuda på.
Händer det aldrig att någon resenär är negativt inställd?
– Två gånger har det hänt. En kvinna frågade om jag skulle prata mycket till. Ja, jag har lite till att berätta, svarade jag. Då gick hon av vid Londonviadukten. En annan kvinna menade att jag talade så mycket att hon själv inte fick en syl i vädret. Men annars har det bara varit positivt.

Så pass positivt att Andreas presenterat en idé för SL:s huvudkontor.
– Jag skickade in förslaget i går kväll. Tanken är en turistbuss som du kan åka på med SL-kortet. Guidade turer genom stan. När jag har frågat vad resenärer tycker om förslaget har jag mötts av applåder.
Har du möjligen nån lämplig busschaufför i åtanke för denna eventuella turistlinje?
– (Skratt.) Ja, jo, den hade jag gärna kört själv, det hade jag.